Home / TEMA DANA / CNN: AMERIKA IDE KA IVICI PROVALIJE I VUČE SVET ZA SOBOM

CNN: AMERIKA IDE KA IVICI PROVALIJE I VUČE SVET ZA SOBOM

Ovo je igranje s globalnom ekonomijom, ocenjuje američka tv stanica Si-En-En u današnjem komentaru povodom nesloge između republikanaca i demokrata u Kongresu da se podigne limit za zaduživanje vlade, kako bi mogla da nastavi da izmiruje svoje finansijske obaveze.

Sjedinjene Američke Države idu prema litici jer je na Kongresu odluka o podizanju plafona do kojeg može da se zaduži američka vlada. Ako stvari krenu naopako, posledice će se osetiti daleko izvan granica SAD-a, navodi u analizi urednik Si-En-En-a Stiven Kolinson.

S obzirom na to da američka vlada troši više nego što prihoduje, bila bi primorana da prestane sa servisiranjem duga – pa bi isplate vojnih plata, državnih penzija i drugih beneficija presušile.

A ako SAD ne mogu da plaćaju kamate za svoje dugove, kamatne stope na pozajmljivanje novca verovatno će porasti – što znači da će poskupeti i hipoteke, krediti za automobile i računi za kreditne kartice. Milioni Amerikanaca verovatno bi izgubili posao, a usporeni oporavak od pandemije bi se urušio, navodi se u tekstu.

Budući da je stabilnost američkog duga temelj globalne ekonomije, neizvršavanje finansijskih obaveza Vašingtona moglo bi da baci ostatak sveta u krizu, dodaje se.

Nepojmljive razmere ovakvih posledica razlog su zbog kog zaraćeni političari Vašingtona, uglavnom posle perioda tvrdoglavog natezanja i iznjuđivanja ustupaka, obično postignu konsenzus i u

gluvo doba noći izglasaju podizanje gornje granice duga. Ali, ovaj put je drugačije, navodi se u analizi.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Republikanci odbijaju ovu igru optužujući demokrate predsednika Džoa Bajdena za nekontrolisani rast potrošnje koji će dodatno povećati nacionalni dug, koji trenutno iznosi skoro 29.000 milijardi dolara.

Njihov stav je duboko licemeran, smatra urednik Si-En-En-a. Kao prvo, napominje on, demokrate su više puta glasale sa republikancima za povećanje limita za zaduživanje pod republikanskim predsednicima.

Još važnije od toga jeste da limit mora da se poveća kako bi se platile obaveze koje su sami republikanci preuzeli glasanjem za masovno smanjenje poreza koja su pogodovala bogatima za vreme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, dodaje se dalje. Republikanci se, po Kolinsonu, ponašaju kao da je država nedelju dana lumpovala u Las Vegasu i sada odbija da plati račun po kreditnoj kartici.

Ali, republikanci žele da „operu ruke“ od odgovornosti i optuže demokrate da su državu doveli do bankrota, jer Bajden gura investicioni program od 4,0 biliona dolara za preoblikovanje ekonomije kako bi pomogao manje imućnim Amerikancima. Budući da je toliko toga u pitanju, republikanci znaju da demokrate na kraju neće imati drugi izbor nego da sami usvoje podizanje limita za zaduživanje – i plate političku cenu, zaključuje se u tekstu Si-En-En-a, a prenosi Tanjug.

POSETITE NAŠ KANAL NA“ TELEGRAMU“- SVE ONO ŠTO SVI DRUGI PREĆUTKUJU: OVDE

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …