Home / TEMA DANA / DA LI IZRAEL DIREKTNO ULAZI U RAT U SIRIJI: Gomilaju se jedinice na Golanu..!

DA LI IZRAEL DIREKTNO ULAZI U RAT U SIRIJI: Gomilaju se jedinice na Golanu..!

Do sada su pomagali pobunjenike, ali sa njihovim padom možda se uključe i direktno.

Nervoza u izraelskoj vojsci je sve veća, kako sirijska vojska pobeđuje pobunjenike na jugu zemlje i sve je bliže tome da izađe na granicu sa Izraelom na Golanu.

Kako javlja izraelski list Hazret, nakon što sirijska vojska osvaja grad za gradom i pobunjenici se povlače ili beže dublje prema Golanskoj visoravni, Izraelske Odbrambene Snage su podigle nivo borbene gotovosti i proglasile uzbunu za jedinice koje se nalaze na Golanu.

Zvanični Tel Aviv izjavljuje da ne očekuje direktnu konfrotaciju sa jedinicama sirijske vojske, ali tvrdi da postoji mogućnost da dođe do kolateralne štete ili drugi propratnih događaja zbog borbenih dejstava u provinciji Dara, pošto se ona nalazi na samo 6 kilometara od izraelske granice.

U tom kontekstu treba posmatrati i činjenicu da je načelnik generalštaba Izraelskih Odbrambenih Snaga, general Gadi Ajzenkot otišao u Vašington 28. juna na kratki razgovor sa načelnikom generalštaba američke vojske, generalom Džozefom Dunfordom.

Prvog jula savet za bezbednost Izraela se sastaje da razmotri mogućnost potencijalnog rata na severnoj granici Izraela.

U odgovoru na činjenicu da sve veći broj ljudi traži azil u severnom Izraelu ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je rekao da Izrael neće shvatiti izbeglice.

„Kao i uvek do sada, mi smo spremni da pružimo humanitarnu pomoć civilima, ženama i deci, ali mi nećemo prihvatiti nikakve tražioce azila iz Sirije.“, rekao je Liberman.

Prema obaveštenju izraelske vojske, pomoć je prebačena na četiri različite lokacije unutra sirijske granice na Golanu tokom noćne operacije.

Izraelska vojska je izjavila da je primetila loše životne uslove u tim kampovima i da su isporučili 300 šatora, 13 tona hrane, 15 tona hrane i potrepština za bebe i tri velike isporuke medicinske opreme, lekova i odeće.

„Izraelske Odbrambene Snage nadgledaju događaje u južnoj Siriji i spremne su za različite moguće scenarije, uključujući konstantnu humanitarnu pomoć izbeglim Sirijcima. Mi nećemo dozvoliti prolaz izbeglicama iz Sirije u našu zemlju i nastavićemo da branimo sigurnost i interese Izraela.“, stoji, između ostalog u izjavi za štampu portparola Izraelskih Odbrambenih Snaga.

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …