Home / TEMA DANA / Da li je izjava Ane Brnabić uvod u kapitulaciju Srbije!?

Da li je izjava Ane Brnabić uvod u kapitulaciju Srbije!?

„Izjava predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić „da je Kosovo bilo Srbija“ je skandalozna, sramna i apsolutno neprihvatljiva“, smatra predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

– Ovom izjavom gospođica Brnabić ne samo da potvrđuje da je nedostojna funkcije na kojoj se zadesila, već i da se Vlada koju predvodi sprema za kapitulaciju, a ne za kompromis – upozorava lider DSS.

Premijerka Brnabić izjavila je za nemački „Velt“ da se mora postići kompromis oko Kosova, ali da ni priznanje nezavisnosti ni insistiranje da Kosovo pripada Srbiji nisu kompromisna rešenja.

Ona je kazala da su odnosi s Prištinom za „Srbe teški i emocionalni“ i da je predsednik Aleksandar Vučić učinio hrabar i odgovoran korak kada je počeo interregionalni dijalog pošto je dotle svaki razgovor bio tabu.

– Kosovo je bilo Srbija. Tačka. Sada moramo naći kompromis. Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. To ne bi bio kompromis. A kada bismo i dalje insistirali da Kosovo pripada Srbiji, kompromis ne bi bio moguć – rekla je Brnabić.

Gotovo da je postalo pravilo da srpski državni funkcioneri u izjavama za strana glasila iznose radikalnije stavove nego što su spremni da ih daju za domaće medije.

Ali, čak i kada jedna takva sporna izjava dolazi od prvog čoveka srpske vlade, ona ne nailazi na odijum niti u medijima, koji su u većini pod kontrolom vlasti, niti kod političara.

Jedini koji su pored DSS odreagovali bio je Pokret Dveri.

Predsednik Dveri Boško Obradović smatra da je nakon njenih izjava svima jasno da za trenutnu srpsku vladu kompromis znači priznanje da Kosovo nije deo Srbije, odnosno priznavanje nezavisnosti Kosova.

– Pitam se da li su građani Srbije glasali da to bude politika Vlade. Rekao bih da nisu – rekao je Obradović.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …