Home / TEMA DANA / DAČIĆ: Evo zašto Albanci prete da će zauzeti Sandžak i Niš

DAČIĆ: Evo zašto Albanci prete da će zauzeti Sandžak i Niš

Zemlje koje su povukle priznanje Kosova i Metohije izložene su velikim pritiscima, ali će se trend povlačenja priznanja nastaviti, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je gostujući na TV Pink rekao da od kada je Liberija povukla priznanje KiM u tu zemlju su se “svi sjatili” kako bi vršili pritisak na liberijske vlasti.

– Hajde što dolaze iz Prištine…dolaze i Amerikanci, Englezi, Francuzi – kaže Dačić.

Zemljama koje su povukle priznanje se, kaže Dačić, preti da neće biti ekonomske pomoći za njih i da će neke zapadne zemlje prekinuti veze sa tim državama.

Dačić kaže da je razočaran odnosom srpske javnosti kada je reč o povlačenju priznanja nekoliko zemalja, odnosno onog dela javnosti, a ne građana, koji se oglašavaju na društvenim mrežama, najčešće političarima.

– To je jedno veliko nipodaštavanje tih zemalja koje povlače priznanje, jer kada takve zemlje priznaju Kosovo onda je to nešto bitno – kaže Dačić i ocenjuje da kada je šest zemalja povuklo priznanje govori se da su to “neke bezvezne zemlje”.

Podseća da je u odnosu na pre godinu dana šest država više povuklo priznanje KiM.

Kazao je da će ministri iz Vlade Srbije pokušati u narednom periodu da uspostave bolje odnose sa zemljama koje su povukle priznanja, jer su one izložene pritiscima i navodi da već sledeće nedelje ministar poljoprivrede ide u posetu Liberiji.

Mnoge od tih zemalja su, kaže Dačić, školovale svoje građane u nekadašnjoj Jugoslaviji, a Srbija će “nastaviti sa politikom da tražimo, da kontaktiramo naše prijatelje iz nekadašnjeg vremena i da probamo da što više zemalja povuče priznanje”.

Govoreći o povlačenju priznanja od strane Papua Nove Gvineje, rekao je da je ta zemlja takođe suočena sa separatizmom u svojoj zemlji i da zato oni sada razmišljaju zašto su uopšte i priznali Kosovo.

– Oni sami sebi postavljaju pitanje što su priznali Kosovo, jer ti što su to uradili, više nisu na vlasti – objašnjava Dačić.

Ministar je objasnio da Priština intenzivno lobira u mnogim zemljama da im se omogući da postanu članice u različitim organizacijama, kao što je Unesko, ali i da šire dezinformacije o članstvu u Interpolu, u kojem su prisutni samo kroz UNMIK, a ne kao država.

Ističe da na sledećoj konferenciji Interpola u Dubaiju Srbiji predstoji “teška borba”, jer kaže Priština čak nudi da plati nekim zemljama dugove za članstvo u međunarodnim organizacijama kako bi ih podržali.

Kaže i da Prišptina, kako sada stvari stoje, nema šanse da postane član UNESK-a

Komentarišući izjave kosovskih zvaničnika o zauzimanju Sandžaka i širenja do Niša, kaže da je to jedan od pritisaka na EU.

– Sve to je pokazatelj njihove nervoze, jer im ne ide onako kako su oni očekivali i ne ide to više tako glatko kao što je nakada bilo – kaže Dačić.

– Mislim da će se ovaj trend povlačenja priznanja nastaviti zato što veliki broj zemalja ima svoj interes, a taj interes je da zaštite svoj teritorijalni integritet – ocenjuje Dačić.

To je i osnovni razlog zašto mnoge zemlje preispituju povlačenje priznanja a mnoge zemlje i ne znaju da su priznale KiM, dodaje ministar.

“U najvećem broju tih zemalja niko ne zna kako je to urađeno, mnoge od njih smatraju da to nije urađeno na legalan način”.

Kao primer navodi Egipat, čiji je predsednik, kaže, u zadnjim danima Muslimanske braće, priznao nezavisnost, ali to što je on kao predsednik to učinio, kaže Dačić, to ne znači da je zadovoljena forma.

– Ne postoji pisani dokument o tome, a Egipat nema diplomatske odnose sa KiM – kaže on i podseća da je i Poljska priznala KiM ali da nema uspostavljene diplomatske odnose sa Prištinom.

Podseća da je i na glasanju u Svetskoj carinskoj organizaciji Srbija uspela da izglasa da se zamrzne status Kosova u toj organizaciji.

Na pitanje novinara o optužbama Prištine da Vučić organizuje srpsku vojsku na Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao kako misli da to nije istina, ali ako jeste onda da to podržava i da mu čestita na tome.

(Tanjug)

Check Also

ALEKSIĆ: OVO JE JEDINI NAČIN DA SE SPREČI ISKOPAVANjE LITIJUMA I ZATRUJE CELA SRBIJA! STRANCI SU UCENILI VUČIĆA..

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas građane iz cele Srbije da podignu svoj …