Home / IZA KULISA / MISTERIOZNI SARKOFAG: DŽINOVSKI KOVČEG OD GRANITA OTKRIVEN U EGIPTU (VIDEO)

MISTERIOZNI SARKOFAG: DŽINOVSKI KOVČEG OD GRANITA OTKRIVEN U EGIPTU (VIDEO)

Arheolozi u Egiptu imaju teško pitanje: Ko je kolosalna figura sahranjena unutar ovog masivnog sarkofaga?

Otkriće je napravljeno tokom iskopavanja u okrugu Aleksandrija u Sidi Gaberu.

Izmerena je ogromna dužina od 2,65 metra, a to je najveći sarkofag od granita koji je ikada pronađen u toj oblasti, poznatog po njegovim drevnim relikvijama.

Sarkofag crnog granita ukazuje da datira iz vremena Ptolomejskog perioda, ere egipatske istorije koja je započela u 323. pne posle smrti Aleksandra Velikog i okončana je u 30. godini pre nove ere, nakon smrti Kleopatre VII i invazije Rimljana.

U saopštenju objavljenom u nedelju, dr Ayman Ashmawy, šef vladinog Sektora za antikvitete antike, istakao je da je grob pronađen na dubini od 5 metara ispod površine zemlje.

Pored njegove značajne dužine, visina je 1,85 metara i širina 1,65 metra.

Najzanimljivije je da je dr Ashmavi rekao da je sloj maltera između poklopca i tela sarkofaga neočekivan, što ukazuje na to da sadržaj kamenog sanduka nije video svetlost dana od antičkih vremena.

Sudeći po izuzetnoj veličini kovčega, ovo je najverovatnije bilo mesto grobnice nekog barem umerenog statusa i bogatstva, ali koga?

Verovatno nije neki drevni džin. Sarkofazi imaju tendenciju da budu malo veći od osobe koju čuvaju.

Na primer, najduži sarkofag otkriven u Egiptu bio je dugačak više od 4 metra (13 stopa). Osoba unutra, prosečnog rasta vladar Merneptah, svakako nije bio visok.

Na sreću, postoje neki tragovi oko sarkofaga. Nedaleko od njega, tim je pronašao izrezanu glavu izrađenu od alabastera za koju se veruje da prikazuje “vlasnika” grobnice.

Alabaster je mekana stena, koja se obično koristi za rezbarenje. Dalji rad bi mogao biti u stanju da otkrije ovaj tajanstveni identitet.

Zahvaljujući svojoj bogatoj i raznolikoj istoriji, grad Aleksandrija je redovno mesto neverovatnih arheoloških otkrića. Kao i mnoge priobalne luke na Mediteranu , grad je bio neprocenjiv trgovački skup dobara, ideja, ljudi i kultura.

Samo pre nekoliko meseci, neposredno uz obalu grada, podvodni arheolozi pronašli su kolekciju drevnih brodova i blaga.

Pogledajte video:

Webtribune.rs

Check Also

PILOT JAVIO DA JE IZNAD NJEGA NLO I OD TADA MU SE GUBI SVAKI TRAG

Uslovi su bili savršeni za letenje, ali u samo nekoliko minuta pilot je nestao! Lebdi …