Home / TEMA DANA / NOVE UCENE EU-a: Dačić priznao da Nemačka Srbiji postavlja 11 dodatnih uslova!

NOVE UCENE EU-a: Dačić priznao da Nemačka Srbiji postavlja 11 dodatnih uslova!

Kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, postoje razlike između javno izrečenog stava EU, a to je puna primena Briselskog sporazuma, i dodatnih uslova koje imaju neke države članice, koji nisu spomenuti u tom sporazumu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

dacic

„Mnogi koji su se trudili ovih dana da me demantuju nisu u potpunosti upućeni u pregovarački proces“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom.

Dačić je naveo da je, sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, prilikom njene nedavne posete Beogradu, da treba precizirati šta to Srbija nije uradila kad je reč o Briselskom sporazumu.

„Nisu ispunjene tačke vezane sa Zajednicu srpskih opština, a u korist Srbije bi bilo da se to ispuni. I mi se žalimo što to nije implementirano“, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, na pitanje šta još nije implementirano krivicom Srbije, iz Delegacije EU su rekli: „Ništa“.

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da se dodatno postavlja 11 tačaka koje je usvojio nemački parlament, što je, kako je rekao, uslov da Nemačka potvrdno odgovori za otvaranje nekih poglavlja.

Jedan od primera među tih 11 tačaka je pitanje mosta i Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, a to nema nikakve veze sa Briselskim sporazumom, rekao je Dačić.

„Pa kako onda nema novih uslova? Onda neka se kaže da je to novi uslov“, istakao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, dodavši da to nije ništa novo, te da je to bila praksa svih ovih godina unazad.

„Ali tu praksu Srbija više ne prihvata. Mi igramo otvorenih karata. Sve smo obaveze izvršili i ne dozvoljavamo da se neko igra sa nama“, istakao je Dačić.

On je napomenuo da sa prethodnicom Mogerinijeve, Ketrin Ešton, takvih situacija sa „pokretnim ciljevima“ nije bilo. „Ona (Ešton) je rekla: Uradite to, i dobićete otvaranje pregovora. I to se i desilo“, zaključio je šef srpske diplomatije.

(Tanjug)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …