Home / TEMA DANA / „DAN D“ 27. APRILA: Spremljena 3 scenarija za Vučićevu vladu..

„DAN D“ 27. APRILA: Spremljena 3 scenarija za Vučićevu vladu..

Aleksandar Vučić trenutno razmatra tri mogućnosti za rekonstrukciju Vlade Srbije, saznaje „Blic” od izvora bliskih premijeru.

vucic- dacic
Prema ranijim najavama, Vučić planira da na godišnjicu rada Vlade 27. aprila predstavi izveštaj o radu, ali i da se zahvali na saradnji pojedinim ministrima.

Prema našim saznanjima, ukoliko do rekonstrukcije Vlade zaista i dođe, Vučić ne želi da pravi „kozmetičke promene“, odnosno neće da menja ministre koji nemaju ključne poslove u Vladi, već je spreman i da menja najuticajnije ministre, ali i koalicione partnere.

Zorana i Dačić- dvojac u problemu

– Prva mogućnost jeste da u Vladi više ne bude ministara iz SPS. To konkretno znači smenu Ivice Dačića sa mesta šefa diplomatije, Aleksandra Antića, ministra energetike, i Snežane Bogosavljević Bošković, ministarke poljoprivrede – otkriva sagovornik „Blica”.

Kao razlog za izbacivanje SPS iz Vlade, naš izvor navodi da je „Vučić nezadovoljan načinom na koji ga Dačić predstavlja u svetu”, kao i to što funkciju „previše koristi za ličnu promociju”.

– Premijer ima informacije da se ministar Dačić u razgovorima sa predstavnicima uticajnih država gotovo uvek „vadi” na njega. Po pravilu, Dačič bi prihvatio svaki njihov predlog, ali je, eto, problem u Vučiću. Međutim, Vučiću je vrlo nezgodno da smeni Dačića dok se u ime Srbije nalazi na mestu predsedavajućeg OEBS-a. Ukoliko se to ipak dogodi, ministre iz SPS bi zamenili ili ugledni vanstranački pojedinici ili uticajni članovi opozicionih stranaka – objašnjava naš sagovornik.

Druga opcija je da SPS ostane rekonstruisanoj vladi, ali da u njoj ne bude vrlo uticajnih članova iz SNS.

– To bi značilo da Vučić uz rekonstrukciju Vlade napravi i rekonstrukciju SNS. Nije tajna da Vučič u sprovođenju reformi i povlačenju nepopularnih poteza najviše otpora ima u SNS. Ukoliko se bude odlučio za ovaj scenario, onda u Vladi više ne bi bilo mesta za Zoranu Mihajlović, ali i još nekoliko uticajnih članova SNS na ključnim mestima u kabinetu – kaže on, i dodaje da bi u ovom slučaju smenjene ministre iz SNS Vučić zamenio „lojalnijim kadrovima” iz svoje stranke ili ekspertima.

Možda i na izbore

Do najavljene rekonstrukcije Vlade ostalo je sedam nedelja. To je sasvim dovoljno vremena da se kod premijera javi još neki “scenario”, a možda čak i da privremeno odustane od rekonstrukcije. Može se dogoditi i da Aleksandar Vučić sačeka sredinu sledeće godine, kada će je vreme za redovne pokrajinske i lokalne izbore, i da zajedno s njima ide na parlamentarne. U tom slučaju realno bi bilo i da se, zbog mera štednje, ide i na predsedničke izbore, koji bi trebalo da budu održani tek 2017. godine.
I treći mogući, iako malo verovatan, scenario jeste da premijer Vučić podnese ostavku.

– Ostavka jeste mogućnost o kojoj Vučić razmišlja pre svega što je svakog dana sve svesniji da nema očekivanu podršku za poslove koje želi da sprovede. Poslednji slučaj, uvođenje „deliveri junita” u rad Vlade i opstrukcije pojedinih ministara samo su mu još više pokazale koliku podršku ima u svom kabinetu – ističe naš sagovornik.

Ukoliko se ostvare najave iz Vučićevog kabineta, rekonstrukciju će bez obzira na rezultate „preživeti” Velimir Ilić, Vanja Udovičić, Ivan Tasovac, Aleksandar Vulin. Ne očekuje se i promena ministara koji su ključni u vođenju ekonomije, pre svih Dušana Vujovića, Kori Udovički i Željka Sertića.

(Blic)

Check Also

VRHUNSKI EKSPERTI UPOZORAVAJU KINU DA ĆE SAD USKORO POKRENUTI TOTALNI FINANSIJSKI RAT

Kineske vlasti treba da budu spremne na činjenicu da će Sjedinjene Države pokrenuti rigorozne ekonomske …