Home / TEMA DANA / „DAN D“ 27. APRILA: Spremljena 3 scenarija za Vučićevu vladu..

„DAN D“ 27. APRILA: Spremljena 3 scenarija za Vučićevu vladu..

Aleksandar Vučić trenutno razmatra tri mogućnosti za rekonstrukciju Vlade Srbije, saznaje „Blic” od izvora bliskih premijeru.

vucic- dacic
Prema ranijim najavama, Vučić planira da na godišnjicu rada Vlade 27. aprila predstavi izveštaj o radu, ali i da se zahvali na saradnji pojedinim ministrima.

Prema našim saznanjima, ukoliko do rekonstrukcije Vlade zaista i dođe, Vučić ne želi da pravi „kozmetičke promene“, odnosno neće da menja ministre koji nemaju ključne poslove u Vladi, već je spreman i da menja najuticajnije ministre, ali i koalicione partnere.

Zorana i Dačić- dvojac u problemu

– Prva mogućnost jeste da u Vladi više ne bude ministara iz SPS. To konkretno znači smenu Ivice Dačića sa mesta šefa diplomatije, Aleksandra Antića, ministra energetike, i Snežane Bogosavljević Bošković, ministarke poljoprivrede – otkriva sagovornik „Blica”.

Kao razlog za izbacivanje SPS iz Vlade, naš izvor navodi da je „Vučić nezadovoljan načinom na koji ga Dačić predstavlja u svetu”, kao i to što funkciju „previše koristi za ličnu promociju”.

– Premijer ima informacije da se ministar Dačić u razgovorima sa predstavnicima uticajnih država gotovo uvek „vadi” na njega. Po pravilu, Dačič bi prihvatio svaki njihov predlog, ali je, eto, problem u Vučiću. Međutim, Vučiću je vrlo nezgodno da smeni Dačića dok se u ime Srbije nalazi na mestu predsedavajućeg OEBS-a. Ukoliko se to ipak dogodi, ministre iz SPS bi zamenili ili ugledni vanstranački pojedinici ili uticajni članovi opozicionih stranaka – objašnjava naš sagovornik.

Druga opcija je da SPS ostane rekonstruisanoj vladi, ali da u njoj ne bude vrlo uticajnih članova iz SNS.

– To bi značilo da Vučić uz rekonstrukciju Vlade napravi i rekonstrukciju SNS. Nije tajna da Vučič u sprovođenju reformi i povlačenju nepopularnih poteza najviše otpora ima u SNS. Ukoliko se bude odlučio za ovaj scenario, onda u Vladi više ne bi bilo mesta za Zoranu Mihajlović, ali i još nekoliko uticajnih članova SNS na ključnim mestima u kabinetu – kaže on, i dodaje da bi u ovom slučaju smenjene ministre iz SNS Vučić zamenio „lojalnijim kadrovima” iz svoje stranke ili ekspertima.

Možda i na izbore

Do najavljene rekonstrukcije Vlade ostalo je sedam nedelja. To je sasvim dovoljno vremena da se kod premijera javi još neki “scenario”, a možda čak i da privremeno odustane od rekonstrukcije. Može se dogoditi i da Aleksandar Vučić sačeka sredinu sledeće godine, kada će je vreme za redovne pokrajinske i lokalne izbore, i da zajedno s njima ide na parlamentarne. U tom slučaju realno bi bilo i da se, zbog mera štednje, ide i na predsedničke izbore, koji bi trebalo da budu održani tek 2017. godine.
I treći mogući, iako malo verovatan, scenario jeste da premijer Vučić podnese ostavku.

– Ostavka jeste mogućnost o kojoj Vučić razmišlja pre svega što je svakog dana sve svesniji da nema očekivanu podršku za poslove koje želi da sprovede. Poslednji slučaj, uvođenje „deliveri junita” u rad Vlade i opstrukcije pojedinih ministara samo su mu još više pokazale koliku podršku ima u svom kabinetu – ističe naš sagovornik.

Ukoliko se ostvare najave iz Vučićevog kabineta, rekonstrukciju će bez obzira na rezultate „preživeti” Velimir Ilić, Vanja Udovičić, Ivan Tasovac, Aleksandar Vulin. Ne očekuje se i promena ministara koji su ključni u vođenju ekonomije, pre svih Dušana Vujovića, Kori Udovički i Željka Sertića.

(Blic)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …