Home / U FOKUSU / Gordon Braun upozorio: Britanija će se pretvoriti u Severnu Koreju ako napusti EU!

Gordon Braun upozorio: Britanija će se pretvoriti u Severnu Koreju ako napusti EU!

Britanija će postati evropska Severna Koreja ukoliko napusti Evropsku uniju i ostane bez prijatelja i uticaja, izjavio je danas bivši britanski premijer Gordon Braun.

gordon- braun

On je istakao da je Britanija na putu da u narednih deset godina od Nemačke preuzme titulu najmoćnije evropske privrede, ali bi izlazak iz evrozone to ugrozio, preneo je Rojters.

Aktuelno stajalište britanskog premijera Dejvida Kamerona prema Uniji, koje se najbolje može opisati kao „jednom nogom unutra, a drugom napolju“, već je oslabilo međunarodni uticaj Britanije po pitanjima kao što je ukrajinska kriza, upozorio je Braun.

Bivši premijer Britanije je u autorskom članku za list „Gardijan“ napisao: „Moramo da kažemo istinu o tri miliona radnih mesta, 25.000 kompanija, 200 milijardi funti godišnjeg izvoza i 450 milijardi funti ulaganja, koji su svi povezani sa Evropom.“

„Takođe moramo da kažemo da je honkonška opcija – „napuštanje Evrope kako bismo se pridružili svetu“ – zapravo severnokorejska opcija i predstavlja izloženost teških uslovima života sa malo prijatelja, bez ikakvog uticaja, sa malo trgovanja i još manje ulaganja“, naveo je Braun.

Kameron je obećao da će do kraja 2017. organizovati referendum o ostanku Britanije u EU ukoliko njegova Konzervativna stranka pobedi na izborima zakazanim za 7. maj.

Sa druge strane je Laburistička stranka, čiji je Braun član, saopštila da neće organizovati taj referendum, osim u slučaju da zvanični Brisel oduzme Londonu neka značajnija ovlašćenja.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …