Home / TEMA DANA / „DOJČE VELE“ POSLAO JEZIVU PORUKU: SRBIJI SLOMITI KIČMU I UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU

„DOJČE VELE“ POSLAO JEZIVU PORUKU: SRBIJI SLOMITI KIČMU I UKINUTI REPUBLIKU SRPSKU

Uticajni hrvatski portal Jutarnji.hr preneo je kasno sinoć tekst još uticajnijeg nemačkog portala Dojče vele kojim se šalje jasna poruka da Srbija ne sme ostati uspravna i da je jedino rešenje za prostor Zapadnog Balkana da se Srbiji polomi kičma i ukine Republika Srpska!

Tekst u kome se ističe da je jaka Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem ključni problem za uspostavljanje mira na Balkanu potpisala je osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Biserko u tvrdi da je cilj Beograda “zaokruživanje osovine Beograd-Banjaluka-Podgorica-Kosovska Mitrovica” i da takav plan mora biti osujećen.

– Takva politika Srbije ima snažan uticaj na odnose u regionu, jer deluje kao destabilizujući faktor koji preko srpskih zajednica u svim susednim zemljama sprečava integraciju i konsolidaciju tih zemalja. Beograd polazi od toga da je uspostavio dobre “diplomatske odnose sa svim centrima moći u svetu” i da je time dobio na geostrateškom značaju. Tokom poslednje četiri godine Beograd je uspeo da dođe do Trampove administracije, što ga je ohrabrilo da pojača svoje smetajuće prisustvo, kako u Bosni, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu, čak do tačke koja je otvarala mogućnost “rekompozicije” Balkana – kaže Biserko.

U tekstu prepunom neosnovanih optužbi na račun Srbije i posebno predsednika Vučića, Biserko sugeriše da međunarodna zajednica mora da “ukloni maligni uticaj srpskih pretenzija” u BiH, što nedvosmisleno znači ukidanje Republike Srpske i konačno stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine.

– Da bi Bosna postala funkcionalna država nužno je pre svega staviti tačku na promenu granica i sprečiti uticaj, kako Srbije. Posebno je opasan dva veka dugi imperijalizam Srbije. Reafirmacijom postojećih granica uz čvrsto jemstvo međunarodne zajednice moguće je ukloniti maligni uticaj svih pretenzija, posebno onih srpskih, i tek je tada moguće očekivati da se tri naroda u Bosni okrenu vlastitoj agendi. To podrazumijeva i uspostavljanje državnog identiteta, jer bez toga se ostavlja prostor dezintegracijskim trendovima – ističe Sonja Biserko.

Dakle, prema rečima Sonje Biserko, tačnije onih u čije ime ona “slučajno” istupa, baš u ovom trenutku, cilj je slomiti tek uspravljenu Srbiju i onemogućiti zaštitu minimuma srpskih nacionalnih interesa.

(Novosti.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …