Home / TEMA DANA / „Došlo je vreme za osamostaljenje Republike Srpske i pripajanje Srbiji!“

„Došlo je vreme za osamostaljenje Republike Srpske i pripajanje Srbiji!“

U prostorijama Pokreta Dveri održana je konferencija za medije, na kojoj se obratio član starešinstva ovog pokreta Boško Obradović, a povodom pokretanja inicijative za osamostaljivanje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njenog prisajedinjenja Srbiji.

dveri

– Danas Dveri pokreću jednu od, najverovatnije, najvažnijih tema za nacionalni i državotvorni interes srpskog naroda u 21. veku, a to je tema nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, njenog osamostaljenja i prisajedinjenja Srbiji – rekao je Obradović.

Navodeći da će od danas inicirati široku raspravu, kako u Srbiji, tako i u Srpskoj na ovu temu, postavljajući svim ključnim političkim akterima isto pitanje, a to je da li je trenutak za osamostaljenje i prisajedinjenje RS, Obradović je rekao:

– Stav Pokreta Dveri jeste da je ovo upravo taj trenutak, u svetlu kako istorijskih i međunarodno pravnih okolnosti, tako i u svetlu geopolitičkih i nacionalnih interesa srpskog naroda. Naime, Bosna i Hercegovina je, kako je vreme pokazalo, veštačka i nefunkcionalna država, koja sasvim sigurno nema budućnost – rekao je on, prenosi agencija Anadolija.

Obradović je istakao da su nastupajući opšti izbori u BiH prava prilika za političke aktere u Republici Srpskoj da se opredele o ovom pitanju te dodao da će ovo pitanje od strane Pokreta Dveri biti postavljeno i svim najznačajnim političkim akterima i društvenim faktorima u Srbiji, predsedniku Srbije, Vladi, Skupštini, svim političkim organizacijama, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

– Dveri izgovaraju ono što danas celi svet zna: međunarodno pravo je odavno mrtvo, međunarodno pravo je umrlo još na primeru bombardovanja Srpske 1995. godine i Srbije 1999. godine, a definitivno umrlo pokušajem otimanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije koje se dešava poslednjih godina – rekao je Obradović i naveo da više niko u međunarodnoj javnosti ne bi trebalo da kaže da je “normalno otimati Kosovo iz sastava Srbije, davati pravo na samoopredeljenje kosovskim Albancima, a sa druge strane ukidati pravo na samoopredeljenje Srbima u BiH”.

– Ili narodi imaju pravo na samoopredeljenje, pa onda na to ima pravo i srpski narod u Bosni i Hercegovini ili se mora poštovati teritorijalni integritet, ali onda se mora poštovati i teritorijalni integritet Srbije i Kosovo se mora vratiti u punu ustavno-pravnu nadležnost Srbije”, zaključio je Obradović.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …