Home / U FOKUSU / Počelo nadmetanje Rusije, EU i SAD oko širenja uticaja u Srbiji..

Počelo nadmetanje Rusije, EU i SAD oko širenja uticaja u Srbiji..

Zaoštravanje odnosa Rusije i EU sužava prostor za balansiranje Srbije. Diplomate upozoravaju da će Srbija morati da se opredeli ili za EU ili za Rusiju.

vucic 10

Odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji i da se u punoj meri saglasi sa spoljnom politikom EU zasad zvanično nailazi na razumevanje Zapada, koji je zadovoljan srpskom osudom agresije na teritoriju Ukrajine.

Međutim, diplomatski izvori “Blica” tvrde da im uši para stalno javno zaklinjanje srpskih zvaničnika da sankcije Rusiji neće biti uvedene. Zbog toga sve glasnije hvale Srbiju za osudu poteza Rusije u Ukrajini. Ruska strana se slično ponaša.

– Počelo je nadmetanje Rusije, EU i SAD oko širenja uticaja u Srbiji. Jedni će nas vući levo, a drugi desno i ako kriza u Ukrajini nastavi da se zaoštrava, nećemo moći još dugo da izdržimo ovako. Ističe vreme da se izlaz iz najveće krize od Hladnog rata nađe pregovorima i dalji loš razvoj situacije značiće da Srbija mora jasnije da se opredeli prema tom sukobu – rekao je Dušan Lazić, bivši ambasador u Ukrajini.

Dolazak ruskog predsednika u Beograd 20. oktobra, dogovoren prilikom posete premijera Aleksandra Vučića Moskvi, nije izvestan i nije zvanično potvrđen.

– Rusi u diplomatiji nikad ne otkrivaju karte do kraja. Putin nije zvanično potvrdio dolazak. Ukoliko proceni da može da utiče na naše stavove, on će doći, a ako bude smatrao da ne može, neće doći – kaže Lazić.

Ovaj diplomata smatra da je jučerašnja poruka iz EU da se Rusija više ne može smatrati strateškim partnerom veoma upozoravajuća i da, uprkos najavama ruskog predsednika Putina da će naći izlaz, mirno rešenje sve više deluje kao “prazna priča” koja nije ostvariva.

– Srbija sada ima jasan stav i osuđuje aneksiju Krima, ali ubrzo to neće biti dovoljno. Većina zemalja u svetu ne slaže se sa potezima Rusije i mi o tome moramo da vodimo računa. Kad dođe stani-pani, svi kanali se mogu zatvoriti. Ništa ne isključujem, ali biće pitanje kako preživeti – analizira dalje ambasador Lazić.

Lazić ističe da ni Zapad ni Rusija u ovom trenutku nemaju interesa da se konfrontiraju sa stavovima Srbije, ali da je konflikt između njih već otišao predaleko. Na pitanje “Blica” šta je rešenje za Srbiju ako dođe do još većeg zaoštravanja, on kaže da je logičan izbor EU.

Ima i diplomata koje smatraju da još nismo blizu trenutka kada ćemo morati da se opredelimo.

Ivan Vujačić, bivši ambasador u Vašingtonu, kaže da bi kriza u Ukrajini mogla da ide ka rešenju i da mi “koji nismo tu najbitniji” nećemo morati da menjamo neutralnu poziciju.

– Očigledno je nastao lom, ali neće biti hladnog rata, nego hladnog mira. Još nismo u situaciji da nas kriza u Ukrajini pogodi u oštrom obliku. Zapad ima razumevanja za našu poziciju jer je, pre svega, zainteresovan za stabilizaciju zapadnog Balkana – kaže Vujačić.

(Tamara Spaić, Blic)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …