Home / TEMA DANA / Ministar rudarstva i energetike najavio danas poskupljenje struje u Srbiji!

Ministar rudarstva i energetike najavio danas poskupljenje struje u Srbiji!

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je danas da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizirao kada i za koliko.

antic- aleksandar

„Moguće je da će u narednom periodu biti korekcija cena struje, ali daleko niže od tih 30 odsto kako se govori u javnosti, reč je o minimalnom poskupljenju struje“, naveo je ministar.

Antić je rekao da je ideja, ukoliko bude poskupljenja, da se ide na minimalno povećanje cene uz niz mera koje treba da destimulišu one koji neracionalno troše struju i dodatne olakšice za one koji racionalno troše struju i redovno plaćaju.

On je najavio mogućnost i povećanja besplatnih kilovat sati struje za socijalno ugrožene građane. Do sada su socijalo ugroženi imali pravo na do 250 kilovat sati struje besplatno mesečno, a, po Antićevim recima, „postoje slučajevi gde jako siromašni troše puno struje“, zbog čega se planirana povećanje kvote besplatnih kilovata.

Ministar rudarstva i energetike je naglasio da u svim aranžmanima sa međunarodnim monetarnim institucijama stoju da cena električne energije mora da dostigne ekonomski nivo.

Govoreći o šteti koje su majske poplave donele kopovima uglja, Antić je rekao da na deponijama ima oko dva miliona toma uglja, što daje osećaj sigurnosti za rad termoeklektrana za predstojeću zimsku sezonu.

„Pokušaćemo da obezbedimo nedostajeći ugalj i više ćemo se na to oslanjati nego na uvoz struje. Na taj način upošljavamo naše ljude, jer nekada ugovoreni kapaciteti struje mogu biti samo mrtvo slovo na papiru“, naglasio je Antić.

On je ukazao da je i dalje najlošija situacija u kopu Tamnava zapadno polje i da firma koja je dobila na tenderu za ispumpavanje vode počinje sa radom 10. septembra i da je rok za te radove 90 dana.

(Tanjug, RTS)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …