Home / TEMA DANA / Dr Dragan Petrović otkriva: Evo šta je srpska vlast uradila na severu Kosova a što mediji prikrivaju.. (VIDEO)

Dr Dragan Petrović otkriva: Evo šta je srpska vlast uradila na severu Kosova a što mediji prikrivaju.. (VIDEO)

Analitičar Dragan Petrović kaže srpska strana nema interesa da poštuje jednostrano Briselski sporazum, koji sa jedne strane nema međunarodnu valjanost, ne poštuje ga Priština, a najzad, što je verovatno najvažnije ne donosi ništa dobro Srbima.

Petrović je rekao u intervjuu za “Balkan info” da je srpski interes da se ne omogući tzv. Kosovu, stolica u UN. On je ukazao da je na kraju tzv. unutrašnjeg dijaloga o KiM, koji je inicirao Vučić, ogromna većina društvene i naučne elite, ali i javnog mnjenja u celini, bez obzira na blokiranost i jedonostranost medijske scene u Srbiji, odbacila ideju davanja stolice u UN Prištini.

On je podsetio  da Rusija, zemlje BRIKS, pet članica EU, potom Izrael i niz drugih važnih činilaca u svetu insistira na Rezoluciji 1244, što nalaže i Ustav Srbije, ogromna većina naroda, i nacionalni interes.

Petrović je izratio posebnu zabrinutost za poziciju Srba na severu Kosova zbog, kako je rekao, činjenice da je vlast u Beogradu na čelu sa Vučićem, proteklih godina Briselskim sporazumom i njegovom operacionalizacijom, značajno umanjila bezbednost srpske strane na tim prostorima, što je sada važan faktor u destabilizaciji srpske pozicije uopšte.

– Sa druge strane povratak na status kvo, zamrzavanje sukoba i omogućavanje ruskoj strani da ima veći uticaj u regionu priznavanjem diplomatskog statusa humanitarne baze u Nišu, kao i bilateralnim sporazumima, ulazak Kine na Balkan , saradnja Beograda, Atine, Podgorice i Skoplja po pitanju albanskog revizionizma su neki od niz mera koji se mogu u budućnosti preduzeti – smatra Petrović.

Pogledajte video prilog:

(Pravda)

Check Also

ŠTA SE DEŠAVA NA KUBI POSLE ODLASKA RAULA KASTRA S ČELA KOMUNISTIČKE PARTIJE

To što je piletina primećena u ponekoj prodavnici uzbudila većinu Kubanaca više nego odlazak Raula …