Home / IZA KULISA / SRBIN OTKRIO MAPU PENTAGONA: TAJNI RATNI PLAN AMERA ZA BALKAN! EVO GDE PLANIRAJU DA RATUJU JOŠ 20 GODINA!

SRBIN OTKRIO MAPU PENTAGONA: TAJNI RATNI PLAN AMERA ZA BALKAN! EVO GDE PLANIRAJU DA RATUJU JOŠ 20 GODINA!

Po strateškim dokumentima Pentagona i NATO, Albanci su uz Ukrajince sa zapada te zemlje jedini u Evropi koji su spremni da ratuju za američke interese. Za ratni sukob na Balkanu ratni stratezi Vašingtona računaju na 100.000 Albanaca iz Albanije i sa Kosova.

Ove dramatične podatke otkriva geopolitičar i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić, koji je na Nacionalnom univerzitetu odbrane u Vašingtonu svojim očima video strateški dokument kojim Pentagon praktično određuje američke interesne sfere širom sveta u kojima bi mogao da ratuje.

Izazivanje kriza

Prema Perišićevim rečima, Amerikanci imaju strategiju za izazivanje kriza u periodu od 20 godina nakon usvajanja jedne ovakve strategije kako bi sve geopolitičke adute držali u svojim rukama.

– A njihov geopolitički interes u Evropi i na Balkanu jeste onemogućavanje ruskog uticaja i srpskog povezivanja u jedinstvenu državu – objašnjava Perišić, koji je pomenuti dokument video 2008. godine u Vašingtonu.

Interes Vašingtona u Evropi je suzbijanje ruskog interesa, a na Balkanu sprečavanje srpskog povezivanja u jedinstvenu državu
Po američkoj strategiji, objašnjava Perišić, ključna žarišta su takozvani obod oko Rusije: istočna Evropa, Balkan, Kavkaz, srednja Azija, uz Korejsko poluostrvo i večito nestabilan Bliski istok.

– Amerikanci hoće da suzbiju Rusiju i bilo koju drugu silu koja se nalazi na prostoru Evrope i Azije, a mogla bi da im bude konkurent – Rusiju, Kinu, Tursku, Nemačku u Evropi… Preko NATO se omogućava prisustvo Amerike u ovom delu sveta. Njima treba slaba EU i traže saveznike među evropskim zemljama. Vidite, na primer, da je Poljska veći saveznik Vašingtona od bilo koje druge evropske zemlje – ističe profesor Perišić.

Što se Srba tiče, kaže on, geopolitički interes Zapada ostvaruje se metodom takozvanih atlantističkih geopolitičkih klešta.

– Jedan krak su Albanci, a drugi Hrvati. Kad pogledamo ta klešta na Balkanu, vidimo da se između njih nalazi srpski narod. Područja za izazivanje kriza su upravo Kosovo i Bosna i Hercegovina, odnosno deo preko koga mogu vršiti pritisak na Republiku Srpsku. Takođe, krize mogu da se serviraju i preko Makedonije – napominje profesor.

Paljenje vatre 

Kako dodaje, svi američki generali i političari imaju na umu ova krizna žarišta, međutim, njihov problem je što im vojna, politička i ekonomska moć opada, i to u poslednjih 10 godina.

– Iz toga se može zaključiti da nijedno od tih kriznih područja, koja su označili na obodima Rusije, neće uspeti da potčine do kraja, ali oni smatraju da krize treba i dalje zaoštravati u pravcu konflikta jer konfliktom će se slabiti Rusija i drugi konkurenti – priča Perišić i naglašava da Srbija ima šansu da prepozna da je njen interes kompatibilan sa kineskim i ruskim, nikako američkim.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, saglasan je da se naši i američki spoljnopolitički interesi na Balkanu nikako ne poklapaju.

– To se pre svega u ovom trenutku odnosi na Kosovo i po tom pitanju oni neće menjati svoj stav – navodi Milivojević.

Mali i veliki Rusi

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović izjavio je da maligni uticaj na Balkanu u stvari imaju oni koji ga pripisuju Rusiji.

– Amerikanci Srbe neprestano nazivaju malim Rusima, što u vreme antiruske histerije za malu i nejaku zemlju predstavlja pretnju. Velike Ruse ne smeju da napadnu, ali na male stalno podižu batinu – zaključuje Kecmanović.

Mičel: Satima smo razgovarali o odnosima Beograda i Prištine

Zajednički interes SAD i Evrope je reformisan Balkan na putu ka Evropskoj uniji, rekao je u petak pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel. Govoreći u sedištu Fondacije „Karnegi“ za Evropu u Briselu o interesima koje dele Amerika i Evropa, Mičel je poželeo da „svet ostane slobodan, da teritorijalni integritet Evrope ostane zaštićen, da Rusija odgovara za invaziju Ukrajine, da gradovi u SAD i Evropi budu zaštićeni od terorističkih napada“.

– Da vidimo reformisan Balkan, na putu ka Evropi, kao i Evropu slobodnu od energetskih ucena Rusije – naveo je Mičel kako on vidi zajedničke interese Vašingtona i Brisela.

Mičel je naglasio da su prošle nedelje diplomate SAD i EU, francuske i nemačke diplomate, satima razgovarale telefonom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Američki ratni plan

Gde Pentagon planira da ratuje u sledećih 20 godina

* Balkan (Kosovo, Bosna i Hercegovina) – Opremiće 100.000 Albanaca za napad na Srbe
* Rubni delovi istočne Evrope (Ukrajina, Pridnjestrovlje)
* Kavkaz (Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan)
* Srednja Azija (Avganistan, Kirgistan)
* Korejsko poluostrvo (Severna i Južna Koreja)
* Bliski istok (Sirija, Izrael, Palestina, Irak, Iran)
* U Africi neće biti većih sukoba u kojima će učestvovati Amerika

Izvor: Nacionalni univerzitet odbrane SAD

Vojne intervencije SAD

* Irak, 1991. godine
* Somalija, 1993. godine
* Bosna, 1995. godine
* Avganistan i Sudan, 1998. godine
* Srbija i Crna Gora, 1999. godine
* Avganistan, od 2001. godine
* Irak, 2003. godine
* Libija, 2011. godine
* Irak, 2014. godine
* Sirija, 2018. godine

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije

Čim se pojavi jedna velika sila sa ambicijom, onda se uvek pojavljuje druga, treća ili više njih koje to sprečavaju. Sada, posle Hladnog rata i unipolarnog sveta, teže je Americi da ovladava planetom

Check Also

NEOBORIV DOKAZ: KINA OBJAVILA SNIMAK VANZEMALJSKE BAZE NA MESECU (VIDEO)

Dr Majkl Sala je ukazao na to da na Mesecu postoji Vojno industrijski vanzemaljski kompleks …