Home / TEMA DANA / Dr Dragan Petrović – Putin neće dopustiti da Ukrajina postane deo NATO pakta! (VIDEO)

Dr Dragan Petrović – Putin neće dopustiti da Ukrajina postane deo NATO pakta! (VIDEO)

500
Gost emisije „Intervju“ bio je dr Dragan Petrović. Gospodin Dragan Petrović je doktor nauka iz oblasti političke geografije i iz oblasti istorije.

Diplomirao je na četiri fakulteta na beogradskom državnom Univerzitetu i to na ekonomiji, istoriji, političkim naukama i sociologiji. Završio je dve postdiplomske studije na Političkim naukama, iz oblasti međunarodnih odnosa i na Ekonomskoj geografiji i odbranio dve magistarske teze. Do sada je objavio više od trideset naučnih knjiga i autor je više zapaženih radova objavljenih u inostranstvu, između ostalog u izdanju Ruske akademije nauka. Stručnjak je za geopolitiku i za međunarodne odnose. Stalno je zaposlen u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, kao viši naučni saradnik, gde se pored celine međunarodnih odnosa bavi posebno Rusijom i postsovjetskim prostorom kao primarnom oblašću, a potom i Francuskom. Pogledajte ceo intervju i saznaćete dosta o geopolitičkoj situaciji u svetu i u regionu.

Koji su motivi Turske da sruši ruski avion iznad Sirije? Kako su istorijski odnosi između Rusije i Turske uticali na njihove odnose danas? Kako je Rusija na kraju I svetskog rata, zbog revolucije, izgubila značajne teritorije? Šta je bio ključni cilj ruske geopolitike u I svetskom ratu? Da li bi se Turska oporavila nakon I svetskog rata da nije bilo boljševičke revolucije u Rusiji? Zašto je Rusija pomogla Kemalu Ataturku u tursko-grčkom ratu? Kako je Staljin odmah nakon dolaska na vlast uticao na poboljšanje odnosa sa Jugoslavijom? Koja je ključna razlika u viđenja ruske politike Trockog i Staljina? Zašto je Staljin morao da bude oprezniji nakon 1945. godine pri zahtevu da Turska vrati ranije poklonjene teritorije?

Da li Erdogan na čelu Turske želi obnovu Osmanskog carstva? Zašto Turska nikada neće ući u Evropsku uniju? Zbog čega se Amerika pribojava dobrih odnosa između Rusije i Turske? Da li Turski tok može da bude dobra zamena za Južni tok? Zašto je Amerika odlučila da pusti Tursku niz vodu? Kakvi su geopolitički i strateški ciljevi Turske na Balkanu? Kako je došlo do stvaranja muslimanske nacije u Jugoslaviji? Zašto zapadni centre moći žele da smene Erdogana sa čela Turske?

Kako izgleda uništavanje država od strane MMF? Zašto je Rusiji bilo važno da Ukrajina, Belorusija i Kazakstan budu njihovi bliski saveznici? Kako je u Ukrajini otvorena Pandorina kutija rušenjem Janukoviča? Da li je Ukrajina nekada kroz istoriju imala ovako anti-ruski stav kao danas? Zašto ne može doći do nuklearnog rata između Rusije i Amerike? Da li su nuklearne podmornice jedan od ključnih aduta Rusije u eventualnim nuklearnim sukobima? Mogu li Donjeck i Lugansk da budu džoker Rusije pri sprečavanju Ukrajine da postane član NATO pakta? Da li će Krim zauvek ostati deo Rusije? Može li doći do novih ratnih sukoba u Ukrajini?

Da li Francuska smatra Rusiju svojim saveznikom? Kako Amerika utiče na politiku Francuske? Da li je Oland izneverio očekivanja građana koji su glasali za njega? Koje političke snage u Francuskoj podržavaju ukidanje sankcija Rusiji? Zašto je za promenu francuske geopolitike važno da na sledećim izborima pobedi Marin le Pen? Kako će dolazak Marin le Pen uticati na ključne odnose u svetskoj politici? Da li nas očekuje stvaranje multipolarnog sveta? Kako se centar svetske moći i trgovine seli sa Atlantika na Pacifik?

Kako ulazak Crne Gore u NATO može da utiče na Srbiju? Zašto opozicija smatra da u Crnoj Gori nikada nije bilo fer i demokratskih izbora? Da li je referendum o nezavisnosti Crne Gore održan 2006. godine bio legitiman? Koliko vremena može trajati ulazak Crne Gore u NATO pakt? Kako izgleda politička scena u Crnoj Gori danas? Da li je odlazak bivšeg lidera Miodraga Lekića oslabio Demokratski front? Kako su izgledali anti-NATO protesti u Podgorici ove jeseni? Šta je bio jedini uslov Momira Bulatovića za povratak u politički život Crne Gore? Zašto postoji sumnja da su protesti srušeni sa ubačenim elementima od strane policije?

Da li je nekadašnji poslanik Liberalnog saveza Saša Marković ubijen u Budvi zato što ne podržava ulazak u NATO pakt? Može li se razmatrati mogućnost da je hapšenje Svetozara Marovića i njegove šire familije povezano sa tim što se on protivi ulasku Crne Gore u NATO? Da li Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića ne želi da organizuje referendum o ulasku u NATO pakt, zato što strahuje da njegovi glasači ne podržavaju ulazak u NATO? Kako Đukanović pokušava da slomi kičmu SPC u Crnoj Gori? Da li Amerika daje blagoslov Đukanoviću da vlada na podelama kao diktator?

Pogledajte video:

 

Check Also

ZASTRAŠUJUĆA ISTINA O RIO TINTU: NEKA MESTA U SRBIJI ĆE NESTATI

„Postoje neka mesta koja će nepovratno nestati, ako bude urađeno to što planiraju potpuno će …