Home / TEMA DANA / DR TIODOROVIĆ: BROJ ZARAŽENIH JE PORASTAO 300%, SLEDI VRAĆANJE OVIH MERA I ZATVARANJE..

DR TIODOROVIĆ: BROJ ZARAŽENIH JE PORASTAO 300%, SLEDI VRAĆANJE OVIH MERA I ZATVARANJE..

Ukoliko bi broj novozaraženih počeo ubrzano da raste, ono što bismo mogli da vratimo od mera odnosilo bi se na konkretno žarište. Nema govora o uvođenju policijskog časa, jer za tako nešto trebalo bi da imamo veliki talas obolelih, što se ne očekuje, kaže dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

Ukupne brojke govore da epidemija u Srbiji janjava, odnosno da virus slabi, uprkos tome što smo prošle nedelje u par dana imali blagi skok, ali smo ipak svedoci da se u pojedinim delovima zemlje javljaju žarišta. To su Vranje, Leskovac i Negotin. U prva dva grada korona je buknula u fabrikama, a u Negotinu u staračkom domu.

Ova situacija povećava zabrinutost i sada već postavlja i legitimno pitanje: da li će biti potrebno da se vrate restriktivne mere u borbi protiv virusa korona.

Kako epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović objašnjava, daleko smo od uvođenja policijskog časa. Naime, on smatra da je moguće vraćanje pojedinih mera na snagu samo tamo gde se ustanovi novo žarište. Kao mere u tom slučaju, ukoliko bi se ispostavilo kao neophodne za suzbijanje širenja virusa, mogli bi da se zatvore ili da se samo ograniči rada kafića, možda kretanja. Takođe, kao jednu od mogućnosti, dr Tiodorović vidi i zatvaranje vrtića i produženih boravaka u školama.

– Dnevna brojka novozaraženih odraz je našeg ponašanja od popuštanja mera posle Đurđevdana do danas, što se odnosi i na ponašanje građana i rad u kolektivima. Ako budemo poštovali mere zaštite, opasnost od širenja virusa možemo smanjiti na minimum i da je to u epidemijama jedna od ključnih stvari – kaže dr prof. Tiodorović.

On ukazuje da su mnogi skinuli maske, a da to nije preporučljivo.

– U redu je ako šetate na svežem vazduhu, udaljeni ste od druge osobe dva metra, ali ako vam se neko približi, vratite masku. Dalje, u zatvorenom prostoru morate nositi masku, ne zaboravite, virus je tu, prisutan je, a virusonoša može biti bilo ko. Virus nije počeo da slabi, mi detektujemo virusonoše, izolujemo ih iz kolektiva i tako suzbijamo zarazu. Vodite računa kada idete u kafić, sedite na otvorenom, budite na distanci, a onaj što vam donese posluženje, on posebno mora da vodi računa na koji način vam servira čašu, šoljicu kafe ili bilo šta. Nije dovoljno navući samo rukavice, jer time on šiti sebe, dakle, opreznost mora biti na najvišem nivou na svakom koraku – objašnjava dr Tiodorović.

Vranje i Leskovac pod kontrolom

Ovih dana nova žarišta razvijaju se u fabrikama na jugu Srbije, konkretno, u Leskovcu i Vranju. U fabrikama u ovim gradovima situacija je pod kontrolom, a ono što je ohrabrujuće je što nema teških slučajeva jer su u pitanju mladi ljudi. Međutim, problem su kontakti tih ljudi, kao i njihove porodice, koji će biti testirani nakon što stignu svi rezultati.

– Pre dva dana odlučio sam da uradimo kompletno testiranje u leksovačkoj “Juri”, to je veliki broj radnika – 2.850. U prvom trenutku bilo je 53 pozitivnih, njih 33 smešteno je u kovid bolnicu, ostali su bili samo pozitivni bez tegoba. Do sada smo tamo uradili 1.313 testova, imamo 23 pozitivna, što je ohrabrujuć rezultat.

Sada čekamo rezultate za još 500 radnika, zatim imamo u toku sutrašnjeg dana još 500, i nakon toga imaćemo kompletnu sliku što se tiče fabrike. Na taj način odvajamo odmah pozitivne, da li su za bolnicu, ili za privremenu bolnicu, kao i njihove kontakte.

Što se Leskovca tiče, najvećim delom bi trebalo da zaokružimo ciklus širenja, ali ne usuđujem se reći da ćemo preseći lanac, jer kontakte treba pronaći, a u pitanju su radnici iz 48 okolnih sela, ali ćemo svakako smanjiti mogućnost daljeg širenja virusa – kaže dr Tiodorović.

U privatnoj fabrici nameštaja u Vranju od 250 radnika pozitivno na virus je oko 70 ljudi, s tim što se u tom gradu sada odvija lokalna transmisija koju treba sprečiti. Nakon testiranja radnika, sledi testiranje kontakata.

(Blic)

Check Also

VOJNI EKSPERT OTKRIO DA RUSIJA IMA ORUŽJE KOJE MOŽE UNIŠTITI SVE SATELITE U ZEMLJINOJ ORBITI

Oružanim snagama RF, ako bude bilo potrebno, neće trebati dugo da onemoguće neprijateljske satelite. Ovu …