Home / TEMA DANA / DRAMATIČNO UPOZORENJE GENERALA LAZAREVIĆA! U TOKU JE VOJNA AKCIJA PROTIV SRBIJE!

DRAMATIČNO UPOZORENJE GENERALA LAZAREVIĆA! U TOKU JE VOJNA AKCIJA PROTIV SRBIJE!

Pod patronatom NATO-a u Albaniji se održava združena vojna vežba „Albanska sila 19“, a njene učesnice su upravo one države regiona koje je Priština pre nekoliko meseci u više navrata pozivala da se ujedine protiv politike Srbije.

Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, Bugarska, i takozvana vojska Kosova, zajedno uz albansku, vežbaju u vojnoj bazi „Biza“ u Albaniji pod budnim okom instruktora iz SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i Poljske. Glavni cilj te vežbe, kako tvrde u Prištini, jeste da takozvane „kosovske bezbednosne snage“ povećaju saradnju sa partnerima i testiraju reakciju u doba krize.

Da li je to samo prvi iskorak u prećutnom stvaranju najavljenog pakta protiv Srbije i da li je sam naziv te vežbe simptomatičan?

General u penziji Vladimir Lazarević kaže da nema sumnje da je to prva u nizu potvrda da se radi na formiranju pakta protiv Srbije.

“Dakle, okupljaju se braća po oružju, kako su to nedavno rekli u Zagrebu za Hrvate i Albance. A oni to i jesu i to i ne kriju ni njihovi zvaničnici, koji o svemu javno govore.

U ovoj prilici, taj pakt očito prevodi Albanija, koja je skupila sve centre iz okruženja.

General naglašava da je jasno da se ovde radi o demokratskom licemerju, jer Srbiji iz zemalja Kvinte stižu dnevni zahtevi da prestane da lobira za povlačenje priznanja nezavisnog Kosova.

“Iz same činjenice da zemlje iz našeg okruženja rade to što rade, nije teško zaključiti kakvi se planovi kuju na toj vežbi. Moja je pretpostavka je da su naši, srpski interesi ’plava‘ (miroljubiva ) strana, dok su ’crveni‘ (agresivni) interesi u ovom slučaju države koje učestvuju u toj albanskoj vežbi. To nije dobro, ni za dobrosusedske odnose, ni za ukupnu bezbednost“, napominje general i dodaje da u ovom trenutku vežba ne ugrožava našu državu.

Otvorena provokacija

“U ovakvim uslovima naša država treba da radi i dalje na onome što je njen interes. Dakle, da sa svima razvija saradnju i da jača odbrambene snage, kao i i da uvažava stavove drugih zemalja, ali tako da to ne ograničava naše aktivnosti“, preporučuje Lazarević.

Uostalom, sam naziv vežbe u najblažem mogućem smislu je – provokacija, zaključuje on.

Da je u pitanju provokacija veruje i predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji je izjavio da je zajednička vežba albanske vojske i kosovskih bezbednosnih snaga namenjena zastrašivanju srpskog naroda i da Kfor o tome ćuti.

Na to je reagovao portparol Kfora Vićenco Graso, koji je izjavio da je cilj zajedničke vežbe albanske vojske i “kosovskih bezbednosnih snaga”, “unapređenje kapaciteta potrage i spasavanja na brdovitom terenu, dakle unapređenje kapaciteta za spasavanje života“.

(Sputnjik)

Check Also

“FORBES”: 500 LOVACA RUSIJE SPREMNO JE DA UNIŠTI 125 HILJADA VOJNIKA UKRAJINE ZA 30 MINUTA

Rusija je spremna da uništi polovinu ukrajinske vojske za samo pola sata. Pretnje Kijeva Rusiji …