Home / TEMA DANA / EVROPA PRED NOVIM PROBLEMOM: DA LI ĆE SE SPORAZUM EU I TURSKE SRUŠITI KAO KULA OD KARATA?!

EVROPA PRED NOVIM PROBLEMOM: DA LI ĆE SE SPORAZUM EU I TURSKE SRUŠITI KAO KULA OD KARATA?!

Na grčka ostrva u Egejskom moru u poslednje vreme gotovo svakodnevno pristižu izbeglice, ponekad njih desetak, a ponekad više stotina. Pošto se brodićima otisnu sa zapadne obale Turske, dolaze na obližna ostrva Lezbos, Samos ili Kos.

Da li je osnovni stožer evropske migracione politike pred rušenjem? Šta se događa sa sporazumom Evropske unije i Turske? Čak se i nemačka kancelarka zabrinula zbog razvoja događaja i tim povodom u sredu pozvala turskog predsednika Erdogana telefonom, prenosi „Bild“.

Osamnaestog marta 2016. Angela Merkel i drugi šefovi vlada i država EU, s jedne strane, i tadašnji turski predsednik vlade Ahmet Davutoglu, s druge strane, na jedvite jade isposlovali su tzv. Sporazum EU i Turske, kojim je, između ostalog, utvrđeno da će migranti koji se ilegalno domognu Grčke, biti vraćeni u Tursku. Zauzvrat, EU će za svakog proteranog Sirijca primiti jednog sirijskog zbeglicu iz Turske.

Sporazum je u početku donosio rezultate i donekle smirio situaciju na grčkim ostrvima, ali od aprila ove godine broj izbeglica se značajno povećao. Prema podacima UNHCR, u avgustu ih je bilo više od 8.000, a godinu dana ranije samo 3.200.

U tzv. kriznim žarištima živi više od 25.000 ljudi, od kojih je 4.200 maloletno i bez pratnje odraslih. Izbeglički kampovi na Lezbosu, Hiosu, Samosu, Lerosu i Kosu opremljeni su za 6.300 ljudi. Oko njih su se formirali improvizovani logori, u kojima ljudi žive u šatorima i ispod plastičnih cerada.

Nova grčka konzervativna vlada pod premijerom Kirijakosom Micotakisom obećava poboljšanje i tvrdi da su njihovi prethodnici iz ideoloških razloga teška srca vraćali izbeglice u Tursku. Prema podacima Evropske komisije u martu 2019. u Tursku je vraćeno svega 2.400 Sirijaca, dok su članice EU istovremeno već primile više od 20.000 Sirijaca direktno iz Turske.

Od početka građanskog rata u Siriji 2011, Turska je primila više od 3.6 miliona izbeglica iz susedne zemlje – više od bilo koje zemlje na svetu. Između ostalog i zbog loše ekonomske situacije, vlada sada, međutim, pojačava pritisak na izbeglice, koje je Erdogan svojevremeno spremno dočekivao kao „goste“. Dugogodišnja praksa da Sirijci žive neprijavljeni u Istanbulu ukinuta je i sada moraju da napuste grad.

Erdogan nastoji da pridobije poene kod kuće i nedavno je zapretio EU da će otvoriti granice izbeglicama ako Turska ne dobije veću finansijsku pomoć, jer zemlja ne može sama da podnese teret priliva migranata. Erdogan smatra da je prepušten sam sebi i više puta je isticao da se odugovlači sa finansijskom pomoći. Kritike na račun EU zbog problema sa izbeglicama imaju pozitivan odjek u zemlji.

Činjenica je da Turskoj možda preti novi talas izbeglica, jer su proteklih nedelja eskalirale borbe u poslednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, Idlibu. U toku je ofanziva režimskih oružanih snaga protiv pobunjenika, a u toj oblasti živi oko tri milion izbeglica.

Ukoliko vojska Bašara al Asada zauzme nova područja, lako može da se desi da izbeglice pokušaju da se domognu Turske, a odatle EU. Sirijci su nedavno demonstrirali na granici, zahtevajući od Turske da je otvori. Umesto da prima nove izbeglice, Erdogan namerava da ih smesti u tzv. bezbednosnu zonu na severu Sirije. U toku su pregovori sa SAD o stvaranju takve zone.

Turska ipak nije u potpunosti prepuštena sama sebi, piše „Bild“. Evropska unija je za period 2016-2019 odobrila sredstva za zbrinjavanje izbeglica u iznosu od šest milijardi evra. Za 3,5 milijardi evra već je potpisan ugovor, a do sada su isplaćene 2,4 milijarde.

Check Also

„TRENUTNA SITUACIJA U SVETU DOPUŠTA POČETAK KATASTROFE U SVAKOM TRENUTKU- SVE JE SPREMNO ZA KOLAPS“

Ruski ekonomski ekspert Mihail Hazin savetuje ulaganje u zlato kao predmet dugoročne finansijske perspektive. Struktura …