Home / TEMA DANA / DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠOJGUA: DOLAZE TEŠKA VREMENA!

DRAMATIČNO UPOZORENJE ŠOJGUA: DOLAZE TEŠKA VREMENA!

Odluka Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa vraća svet u trku u ofanzivnom oružju, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„U toku je povratak u trku u ofanzivnom naoružanju, a prvi korak ka tome bila je odluka Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, rekao je Šojgu na sastanku ministara odbrane Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Biškeku.

Prema njegovim rečima, u savremenom svetu sve više se oslanja na vojno rešavanje protivrečnosti. „Naše zapadne kolege ne mogu da se pomire sa time da doba unipolarnosti nepovratno odlazi i pokušavaju da zaustave ovaj prirodni proces“, rekao je Šojgu.

„Napada se sistem Ujedinjenih nacija, manipuliše se međunarodnim pravom… Uništavaju se i urušavaju osnovni međunarodni mehanizmi u oblasti neširenja oružja, uključujući i Zajednički sveobuhvatni akcioni plan o iranskom nuklearnom programu“, konstatovao je ministar.

Još jedna manifestacija ovog procesa je uvođenje nesklada u rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja, istakao je on.

Šojgu je dodao i da su biološki programi koje Pentagon sprovodi u laboratorijama u brojnim zemljama-članicama ŠOS-a direktno u suprotnosti sa Konvencijom o zabrani biološkog oružja, a Ministarstvo odbrane predlaže da se organizuju konsultacije u okviru ŠOS-a na ovu temu.

On je naveo da je „pod kontrolom Pentagona, uključujući i u nekim zemljama ŠOS-a, stvoren veliki broj dijagnostičkih laboratorija“.

„U njima se realizuju američki vojni biološki programi, uvedeni su softverski sistemi koji omogućavaju daljinsko upravljanje istraživanjima patogenih mikroorganizama. Nije slučajan ni izbor lokacija na kojima se nalaze laboratorije — mnoge od njih su locirane u nama susednim oblastima i predstavljaju stalni izvor biološke opasnosti“, istakao je ministar.

On je napomenuo da takvi postupci direktno protivreče Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja, a pod humanitarnim velom rešavaju se zadaci stvaranja bioloških destruktivnih sredstava.

U ponedeljak je u Biškeku održan sastanak ministara odbrane zemalja-članica ŠOS-a. Sastanku su prisustvovali ministri odbrane Kine Vej Fenhe, Rusije Sergej Šojgu, Indije Nirmala Sitharama, Kazahstana Nurlan Jermekbajev, Tadžikistana Šerali Mirzo, Uzbekistana Bahodir Kurbanov i zamenika ministra odbrane Pakistana Ikram Ul Hak.

Nakon sastanka, učesnici su potpisali četiri dokumenta: protokol o dopuni sporazuma o održavanju zajedničkih vojnih vežbi, zajedničko saopštenje o rezultatima sastanka, protokol sastanka ministara odbrane zemalja-članica ŠOS-a i plan saradnje između ministarstava odbrane zemalja ŠOS-a za period 2020—2021.

Check Also

KURTI SPREMA NOVI NAPAD! VOJSKA SRBIJE SPREMNA DA ZA 48 SATI ZAŠTITI SRBE!

Obaveštajci upozoravaju da će Aljbin Kurti najverovatnije sutra ponovo poslati ROSU na sever Kosova! Naša …