Home / TEMA DANA / Drecun: Postoji bojazan da korupcijske afere budu zataškane!

Drecun: Postoji bojazan da korupcijske afere budu zataškane!

Postoji realna bojazan da afere o korupciji koje se vezuju za Misiju Euleksa budu relativizovane, odnosno zataškane, s obzirom na mnogobrojna interesovanja raznih zemalja koja se prepliću preko ove misije na Kosovu i Metohiji, ocenio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

drecun
On je rekao Srni da postoje saznanja da je Euleks, zbog pritisaka albanske strane i političke podrške nekog centra moći, narušio principe svoje misije i da je na EU da istraži sve navode jer je neprihvatljivo da misija koja treba da nadzire pravosudni sistem bude tako suštinski korumpirana, kako se tvrdi.

– Imam određenu bojazan da to neće biti razjašnjeno, da će da se smiri lopta, a da se suštinska korupcija u Euleksu ne rasvetli. Ali, treba se nadati da će ipak EU imati dovoljno snage da razjasni neregularnosti u svojoj misiji – kaže Drecun.

On smatra da bi bilo neozbiljno da EU dozvoli da, zbog afera koje se sada vezuju za Euleks, ova misija napusti Kosmet.

– Jer, kakav god da je Euleks, on je garancija da će zakon da funkcioniše i da se odnosi na one koji su manjinska zajednica u odnosu na Albance – rekao je Drecun.

On je naveo da je ono što se sada dešava oko Euleksa posebno pitanje koje treba ozbiljno posmatrati, ali nije želeo da komenatariše da li se iza učestalih prozivki na račun ove misije krije namera da se uloga Euleksa minimizira i da albansko pravosuđe uzme dominaciju na celoj teritoriji Kosmeta.

– Albanci bi mogli, bar oni koji žele da Euleks ode, da očekuju da preko ove afere profitiraju ili bar da očekuju da će profitirati. Ne očekujem da će se misija rasformirati i da će njen uticaj na Kosmetu biti suštinski redukovan. Suviše bi bilo neozbiljno i neodgovorno – smatra Drecun.

On je naglasio da, kakva god da bude sudbina Euleksa na Kosmetu, država čini sve napore da pravosuđe na Kosmetu bude uspostavljeno na način kako je dogovoreno briselskim sporazumom i da uskoro bude formirana zajednica srpskih opština.

(Srna)

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …