Home / TEMA DANA / Dušan Bastašić: Postrojavanje „crnokošuljaša“ ispred hrvatskog Sabora, opasna je prijetnja Srbima!

Dušan Bastašić: Postrojavanje „crnokošuljaša“ ispred hrvatskog Sabora, opasna je prijetnja Srbima!

Oko 30 pripadnika Slavonske sokolske garde ratnog zločinca Branimira Glavaša, postrojilo se danas, u crnim košuljama i pantalonama, ispred zgrade Hrvatskog sabora, i izveli unapred uvežbanu koreografiju, preneo je hrvatski portal „Indeks“.

500

Pripadnici Slavonske sokolske garde, koji su i ranijih dana šokirali javnost pošto su postrojavanjem mnoge podsetili na ozloglašene jedinice iz Drugog svetskog rata, stajali su nepomično, držeći hrvatske zastave ali i zastave Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, naveo je Indeks, prenosi Tanjug.

„Danas u prostorijama Hrvatskog sabora će se održati predaja kandidatskih lista HDSSB-a za 4. i 5. izbornu jedinicu za predstojeće parlamentarne izbore. Program i protokol predaje kandidatskih lista će se održati uz svečano postrojavanje Slavonske sokolske garde na Markovom trgu“, stoji u saopštenju na njihovim Fejsbuk stranicama.

Postrojavanje je obezbeđivao manji broj policajaca.

Glavaš je ranije rekao da „ovo nije vojno postrojavanje“, već da se “u stranci osniva rekreativna sekcija“, a da će Slavonska sokolska garda „služiti u funkciji sporta i stranke“.

Prema njegovim rečima, crna boja košulja izabrana je „jer deluje elegantno i svečano“.

Jedan od najglasnijih protivnika ovog postrojavanja bio je bivši predsednik Sabora Vladimir Šeks, koji je rekao da ga ovakve stvari podsećaju na neka grozna vremena.

„Ja bih voleo da se to u ovo vreme na hrvatskoj pozornici ne događa, jer asocira na neke druge godine, 1990/1991. pa i 1941. i na sve ono što ima oznake crnokošuljaštva“, rekao je Šeks.

Glavašev stranka HDSSB koristila je bez odobrenja pesmu slovenačke grupe Lajbah u promotivnom filmu o svojoj tek osnovanoj paravojnoj formaciji – Slavonskoj sokolskoj gardi. Članovi Lajbaha najavili su pokretanje tužbe zbog neovlašćenog korišćenja pesme.

Dušan Bastašić: Crne uniforme gotovo vjerna kopija nekadašnje Ustaške vojnice

500

Neometanim postrojavanjem „crnokošuljaša“ iz garde osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša pred ulazom u hrvatski parlament šalje se opasna prijetnja, ne samo preostaloj šačici Srba u Hrvatskoj, nego i svim nehrvatima, da na „hrvatskoj zemlji“, pod hrvatskim „stijegom“, mjesta ima samo za Hrvate, izjavio je Srni predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

„Crne uniforme, oznake i zastave gotovo su vjerna kopija nekadašnje Ustaške vojnice, koja je isto kao ova današnja HDSSB-ova sa Glavašem na čelu, bila stranačka vojska ustaškog pokreta. Ona se tek 1944. zajedno sa Hrvatskim domobranstvom ujedinila u Hrvatske oružane snage“, podsjeća Bastašić.

On ukazuje da se ne smije zaboraviti da je sjeme mržnje prema svemu što je srpsko i pravoslavno našlo pogodno tlo za procvat baš u crnoj ustaškoj uniformi.

„Iz tog crnog sjemena izraslo je zlo koje je počinilo zločin kakav nije zabilježen u istoriji čovječanstva“, kaže Bastašić.

On nije iznenađen odsustvom adekvatne reakcije hrvatske policije na demonstraciju sile jednoobrazno uniformisanih paravojnih snaga u centru Zagreba.

„Premijer Zoran Milanović dobro zna da u neizvjesnoj izbornoj trci koja je u toku glasovi sve brojnije hrvatske desnice mogu presuditi ko će biti pobjednik i očito je da im se dodvorava i gleda im kroz prste“, navodi Bastašić.

Prema njegovim riječima, ovo očigledno koketiranje sa ustašlukom moglo bi skupo koštati ne samo Milanovića nego i sve one, a nije ih mali broj, čiji rodoslov nije 100 odsto hrvatski i koji će ubrzo doći na red za „čišćenje“.

Takozvana Slavonska sokolska garda osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša postrojila se sinoć u crnim uniformama pred zgradom hrvatskog Sabora u Zagrebu.

Više od 30 „crnokošuljaša“ stajalo je na kiši dvadesetak minuta na Markovom trgu. U rukama su držali zastave Hrvatske i Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, čiji je osnivač Glavaš.

Postrojavanje je pratio manji broj policajaca.

Mediji su ranije objavili da Glavaš u tajnosti u Osijeku organizuje vježbe mladića okupljenih u Slavonsku sokolsku gardu.

(Srna)

 

Check Also

UVOD U UJEDINJENJE SA ALBANIJOM I S. MAKEDONIJOM: „MINI ŠENGEN DOBIJA NOVO IME, SUTRA POTPISIVANJE TRI VAŽNA SPORAZUMA!“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Skoplju da će sutra, na sastanku sa predsednicima …