Home / TEMA DANA / DVERI: Deklaracija o opstanku srpske nacije je laž, pravi se NOVA JUGOSLAVIJA sa Albancima

DVERI: Deklaracija o opstanku srpske nacije je laž, pravi se NOVA JUGOSLAVIJA sa Albancima

bosko-obradovic- dveri

Dok predsednik Republike Srbije najavljuje Deklaraciju o opstanku srpske nacije, ministar spoljnih poslova najavljuje gašenje konzulata u Rijeci, Herceg Novom i Mostaru. O čemu se ovde radi?

Najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će zajednički napisati Deklaraciju o opstanku srpske nacije bi bio odličan politički potez, pošto su Srbi trenutno najobespravljeniji narod na prostoru bivše SFRJ.

To najbolje svedoči brza reakcija svih drugosrbijanaca i glasnogovornika evroatlanskih integracija u Beogradu da je na delu oživaljavanje velikosrpskih ideja, što je odmah prouzrokovalo objašnjenje i pravdanje predstavnika vlasti, kako se ne bi ugrozio put Srbije u EU!

Međutim, najnovije izjave ministra spoljnih poslova o zatvaranju konzulata Republike Srbije u Mostaru, Rijeci i Herceg Novom su u političkoj suprotnosti sa Deklaracijom o zaštiti srpske nacije u regionu.

Umesto što najavljuje gašenje postojećih konzulata, kao da Srbima u Hrvatskoj i Crnoj Gori teče med i mleko, Ministarstvu spoljnih poslova bi bolje bilo da razmišlja o otvaranju konzulata u Beranama, Drvaru, Skadru i Kninu, o čemu se već govorilo u Skupštini Srbije i u srpskim medijima.

Ova izjava Ivice Dačića više liči na političku strategiju stvaranja neke nove postjugoslovenske nadnacionalne zajednice na Balkanu, kao što je već najavljeno na regionalnom samitu u Trstu i koja bi zasigurno imala antisrpski karakter.

Nama je neophodna Deklaracije o opstanku srpske nacije i zaštiti Srba u rasejanju i regionu, koja će biti usvojena u Skupštini Srbije i koja će biti pravno obavezujući dokument za sve srpske političare koji se nalaze na državnim funkcijama, bez obzira kojoj stranci pripadaju, jer i Ustav Republike Srbije u članu 13. piše da „ Republika Srbija štiti prava i interese svojih državljana u inostranstvu“.

Da li samo Deklaracija može rešiti konkretne probleme Srba u regionu? Teško! Za to je potrebno i potpisivanje bilateralnih sporazuma sa svakom državom ponaosom, gde će naši državnici insistirati na rešavanju konkretnih problema svojih sunarodnika, kao što su problemi: imovine srpskih državljana, dobijanja dvojnog državljanstva, zaštite srspkog pisma i jezika, imovine SPC i kulturnog blaga srpskog naroda, formiranja srpskih kulturnih centara u svim država regiona, zdravstvene i socijalne zaštite naših državljana… Info služba Dveri

(Dveri.rs)

Check Also

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA VUČIĆEVIH NAJBLIŽIH SARADNIKA

Nova rijaliti zvezda sa naslovnih strana dnevnih novina pod kontrolom vladajućeg režima je Slaviša Kokeza, …