Home / TEMA DANA / DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Francuska je imitacija države, masakr u Nici je režiran, evo ko stoji iza svega.. (VIDEO)

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Francuska je imitacija države, masakr u Nici je režiran, evo ko stoji iza svega.. (VIDEO)

galijasevic- dzevad“Ovo su kopije napada u Bagdadu, Damasku, Faludži… Sve to izvodi Al Kaida. A pošto je tu Al Kaida tu je i određena geopolitička pozicija Amerike”, kaže DŽevad Galijašević, ekspert za bezbednost. Intervju DŽevada Galijaševića za poligraf.news prenostimo u celosti.

Kako se bira i priprema čovek za izvršenje terorističkog akta?

– Prva i najvažnija priprema je verska priprema! Neće u ovakvu terorističku akciju biti poslat neko ko nije toliko verski instruiran i pripremljen da bude spreman za onaj svet žrtvovati ovaj svet.

Posle toga se ide u dva pravca. Prvi je korišćenje zimzelene biljke kat, koja je opijat, i koja slabi volju, a pojačava destruktivne nagone. Drugi pravac je ucena. Vi kažete da ćete pomoći nečijoj porodici, ili da mu je porodica ugrožena ako ne izvrši taj čin. To je nešto što se priprema godinu dve, a potrebno je i da se prođu određenu vojnu obuku, a ne samo versku.

Jasno je da je „kamiondžija“ imao vojnu obuku, zbog korišćenja oružja. Isto tako je jasno da je to oružje moralo biti nekako nabavljeno.

Akcija, čak i kada prividno izgleda kao pojedinačni akt, kao ova akcija, ona je u pozadini imala organizovanu mrežu pripreme, logistike i izvršenja same akcije.

Kako je francuskoj policiji promakao šleper pun oružja u centru Nice?

– Francuske službe su nerazvijene. Francuzi su žrtvovali robusan obaveštajno-bezbednosni aparat da bi razvijali zajednički obaveštajno-bezbedonosni aparat. Na čelu evropskog koordinacionog komiteta za borbu protiv terorizma je Belgijanac poreklom iz Francuske i Francuzi misle da ih to čini zaštićenim.

Ali kada pogledate Nemačku, koja je gurala ideju Evropske Unije, ona nije žrtvovala vlastite nacionalne institucije, ni ekonomske, ni bezbednosne ni obaveštajne, zbog širih integracija. Francuska to nije uradila, a istrčavala je na geopolitički teren kao važna sila, a svima je jasno da je vlada Francuske replika vlade iz Višija, maršala Petena.

To jeste država koja je kao pobednica II svetskog rata razvila nuklearno naoružanje, ali Francuska je sama sebi dozvolila da uruši svoj bezbednosni, obaveštajni i vojni potencijal. Francuska danas ne predstavlja ništa, a pokušava da stvori privid da sve što odluče Francuska i Nemačka to je Evropska Unija.

Realnost je, da što Nemačka odluči to je Evropska Unija, a Francuska će uvek biti prva obaveštena o toj odluci. Upravo zbog te veštački stvorene važnosti Francuske ona je meta napada i zato promiču kamioni naoružanja, zato se dešavaju razni napadi. Bilo koji grad u Francuskoj može da bude napadnut zbog slabosti političkog i bezbednosnog sistema, odnosno žrtvovanju nacionalne države zbog širih integracija.

Niko nije preuzeo odgovornost za masakr u Nici?

– Naravno. Islamska država se utrkuje da preuzme takvu odgovornost jer je to znak moći. Ipak, iako Islamska država slavi i likuje nad žrtvama Nice, ona nije preuzela tu odgovornost.

Nije, zato što je napad u Nici „11. septembar“ na tlu Evrope. Nešto što je očito i deo nekih obaveštajnih operacija, ne samo terorističkih koje vidimo na površini. Ako je to uradila Al Kaida ili njen vojni ogranak Nusra front, onda znamo da iza toga moraju stajati Amerika i Velika Britanija.

NJihov uticaj na ove organizacije, ove dve zemlje nisu u UN dozvolile da se Nusra front proglasi za terorističku organizaciju, nisu dozvolili Rusiji da jače bombarduje položaje Nusra fronta u Siriji, zbog, navodnog, ugrožavanja demokratskih potencijala u Siriji, odnosno Asadove opozicije.

Kad se sve to uzme u obzir jasno je da to ima itekako geopolitičku pozadinu i u toj pozadini ćemo videti nasmejana lica dojučerašnjih francuskih prijatelja Amerikanaca i Engleza.

Mislite da bi Al Kaida mogla biti iza svega?

– Ovo nije način na koji ubija Islamska država, ovo je način na koji ubija Al Kaida. Al Kaida ima ćelijske organizacije koje nisu čvrsto uvezane i ona propagira samoubilačke misije nad nezaštićenim licima na javnim okupljalištima. Ovo su kopije napada u Bagdadu, Damasku, Faludži… Sve to izvodi Al Kaida.

A pošto je tu Al Kaida tu je i određena geopolitička pozicija Amerike. Vidimo ožalošćeno Obamino lice, ali vidimo i upletenost u ove priče!

Pogledajte video:


(poligraf.news)

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …