Home / TEMA DANA / EKONOMSKI EKSPERTI TVRDE: POTOP NA BERZAMA, SVET ULAZI U HAOS!

EKONOMSKI EKSPERTI TVRDE: POTOP NA BERZAMA, SVET ULAZI U HAOS!

Na evropskim su berzama od jutros cene akcija skliznule na najniže nivoe u 22 meseca.

Razlozi za to su jučerašnji pad indeksa na Volstritu, napetosti između Evropske komisije i Italije u vezi budžeta, kao i političkih napetosti u vezi Saudijske Arabije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih deonica bio je oko 9.45 u minusu 1,1 odsto, skliznuvši na najniži nivo u poslednja 22 meseca.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,75 odsto, na 6.997 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 odsto, na 11.365 bodova, a pariski CAC 1,10 odsto, na 4.997 bodova.

Ulagače je obeshrabrio jučerašnji pad cena deonica na Volstritu dok se čekaju kvartalni poslovni rezultati nekih od najvećih američkih kompanija.

U fokusu ulagača su i političke napetosti jer rastu pritisci na Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara s američkim državljanstvom Jamala Kašogi.

Nekoliko zemalja, uključujući Nemačku, Britaniju, Francusku i Tursku, traže da se objave sve činjenice u vezi tog ubistva, ali Rijad, koji je priznao da je taj kritičar saudijskih vlasti ubijen u njihovom konzulatu u Turskoj, čini sve da bi zaštitio moćnog princa naslednika i tvrdi da on nije naredio atentat.

“Ukratko, čini se da svet ulazi u haos”, kaže Akira Takei, portfolio menadžer u kompaniji Asset Management One.

Nesigurnost na tržištima posledica je i napetosti između Evropske komisije i Italije zbog planova njene vlade o povećanju budžetskog deficita.

(Hina,Index)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …