Home / TEMA DANA / Eksperi otrili: Srbija je preplavljena GMO sojom, samo tokom prošle godine je zasejano preko 5.000 hektara!

Eksperi otrili: Srbija je preplavljena GMO sojom, samo tokom prošle godine je zasejano preko 5.000 hektara!

Iako je u Srbiji na snazi zakon kojim je zabranjen promet, prodaja i gajenje genetski modifikovane hrane, gotovo svaka kontrola pokaže da su na njivama posejane GMO žitarice.

Procene Zelenih Srbije su da je tokom protekle godine 5.000 hektara, uglavnom u Mačvi i Vojvodini, zasejano GMO sojom. Kazne su blage pa izgleda da se prećutno prelazi preko kršenja zakona.

Branislav Bogojević, predsednik Udruženja za zaštitu životne sredine, životinja i unapređenje zdrave ishrane Harmoni iz Novog Sada, kaže za „Vesti“ da je GMO hranu, ukoliko je voće i povrće u pitanju, lako prepoznati, ali je problem sa drugim proizvodima koji su preplavili tržište.

– Ljudi su prezauzeti svojim problemima i obavezama i ne vode računa čime se hrane, naročito oni koji žive u gradovima. Možemo da se zaštitimo samo strožim propisima koji uključuju i stroge kazne za prodaju i gajenju GMO proizvoda – smatra Bogojević.

On podseća da konzumiranje GMO hrane može da prouzrokuje niz zdravstvenih problema, od alergija i pada imuniteta do raznih vrsta kancera. Zato udruženje, na čijem je čelu, najviše radi na edukaciji dece i omladine o zdravom životu.

– Više puta je na temu GMO vođena polemika u Narodnoj skupštini, ali činjenica je da Srbija želi da postane članica EU i da će možda uraditi šta od nje budu tražili. To nikako ne bismo smeli da dozvolimo – rekao je naš sagovornik.

Osim udruženja Harmoni, Bogojević je 2011. godine otvorio firmu Eso tron, koja se bavi otkupom otpadnog jestivog ulja. Trenutno je najveća kompanija koja se bavi ovom delatnošću.

Check Also

HRVATSKI ISTORIČAR: „KOLIKO GOD NA CELOM BALKANU KOPAMO DALEKO U PROŠLOST, NAILAZIMO SAMO NA SRPSKE TRAGOVE- SKADAR JE BIO SRPSKI KRALJEVSKI GRAD, A ALBANCI SE POJAVLJUJU TEK U 11-om VEKU!

„Suživot Srba i Albanaca preko je potreban, ali on se ne može graditi na lažima, …