Home / TEMA DANA / EKSPERT OBJASNIO ZAŠTO SE RUSKI BORBENI SISTEM “MRTVA RUKA” NEĆE KORISTITI U NUKLEARNOM RATU- JEZIV ZAKLJUČAK
web-tribune.com

EKSPERT OBJASNIO ZAŠTO SE RUSKI BORBENI SISTEM “MRTVA RUKA” NEĆE KORISTITI U NUKLEARNOM RATU- JEZIV ZAKLJUČAK

Borbena upotreba sistema ruskog Perimetra je malo verovatna. Međutim, zapadni mediji nastavljaju da plaše stanovništvo pričama o nuklearnom ratu.

Doktor vojnih nauka, kapetan I ranga Konstantin Sivkov, ocenio je verovatnoću korišćenja ruskog jedinstvenog sistema odmazde „Perimetar“, koji se u zapadnim zemljama naziva „Mrtva ruka“.

Vojni stručnjak je siguran da je talas panike, izazvan zapadnim medijima, o skoroj upotrebi „Perimetra“ i početka nuklearnog rata ništa drugo do trik elita, kojima je rat sa Rusijom zaista potreban. Ali glavna svrha ruskog sistema se često ne predstavlja u publikacijama zapadnih novina.

Perimetar nije dizajniran za prvi udar. Sistem se aktivira za uzvratni nuklearni udar tek kada je uništen ceo sistem kontrole nuklearne trijade.

Odnosno, da bi lansirao „Mrtvu ruku“, sam neprijatelj mora da napadne Rusiju, jer će sistem odmazde funkcionisati samo kada niko drugi ne može da da komandu raketama za pokretanje.

„Ovo je rezervni sistem za garantovanu upotrebu nuklearne sile“, siguran je Sivkov.

Ali čak i ovaj scenario vojnom stručnjaku izgleda malo verovatan. Zaista, potpuno nuklearno uništenje zahteva iznenadni udar, kada neće biti vremena i mogućnosti za uzvratne akcije.

Rusija ima najsavremenije sisteme za upozoravanje na rakete, kao i moćne odbrambene sisteme protiv raketa. Razorni i iznenadni udar na Rusiju je u takvim uslovima jednostavno nemoguć.

Sivkov je uveren da će prve bojeve glave biti garantovano uništene, a do drugog raketnog talasa biće dovoljno vremena za uzvratni udar. Posle toga onaj ko bude napao Rusiju neće više imati šansu za ponovni nuklearni udar.

Vojni ekspert sumira – u takvim uslovima sistem „Perimetar” nikada neće biti korišćen u borbenim uslovima.

SAD mogu pokušati da kompenzuju nemogućnost izvođenja nuklearnog udara tako što će ga postaviti u blizini granica Ruske Federacije.

(Webtribune.rs)

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …