Home / TEMA DANA / ENGDAL: NATO puca, EU se rastura, SAD se gubi a Rusi samo ledeno posmatraju

ENGDAL: NATO puca, EU se rastura, SAD se gubi a Rusi samo ledeno posmatraju

engdalPiše: Vilijam Engdal
NATO samit u Varšavi je potez očajnika. Generali iz Vašingtona i NATO pakta pokušavaju da izazovu Rusiju do krajnje eskalacije tenzija, jer su neki krugovi u Sjedinjenim državama očajni zbog njihove moći koja nestaje.

I sada se gube. Smatraju da će isključivo vojnim pritiskom uspeti da sačuvaju kontrolu.

Raspoređivanje trupa po Istočnoj Evropi, na granicama Belorusije i Rusije je ekstremna provokacija – te trupe su apsolutno nepotrebne, ako je zaista u pitanju bezbednost Poljske i baltičkih država.

Neverovatno glup potez od strane NATO.

Rusija je jasno stavila do znanja da nije agresor u ovoj situaciji.

Još od državnog udara koji je Vašington izveo u Kijevu, NATO je svoj nišan približio i pokušava sve moguće i nemoguće da natera Rusiju da napravi taj, takozvani, agresivni korak. Ali, Rusija to ne čini – i, to u Vašingtonu stvara velike frustracije, posebno u vojno-industrijskom kompleksu.

Njima je nužno da stvaraju strah među Amerikancima da će biti novog rata sa Rusijom, ali izgleda da im ne ide. I to je izuzetno. Jer se radi o patetičnim pokušajima kojima pokušavaju da se održe na vlasti.

Ali, moć su izgubili – Bregzit je dovoljan dokaz. EU će polako rasturati jednu državu za drugom. Preduzete su sve mere da se Unija održi, ali izgleda da ne ide.

NATO je doprineo haosu, umesto da doprinese stabilnosti. Sada u zemljama EU postoji jaka opozicija svim mogućim vašingtonskim provokacijama Rusije. Ministar spoljnih poslova Nemačke je jasno i otvoreno na to ukazao.

Ove provokacije Rusije nisu potrebne. Jer se iza nalazi velika opozicija tome.

Mogu političari javno da govore kako je sa NATO paktom sve u redu, ali stvarno, postoji prilična uznemirenost. Nemci ne žele u još jedan rat sa Rusijom. U poslednjem im se dogodio horor.

Ali, Ameriku ne zanima niko izvan Sjedinjenih država. Ovo je neverovatna situacija. Što više ratnohuškački jastrebovi budu terali na rat preko Atlantika, biće veći otpor u EU.

(Katehon)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …