Home / TEMA DANA / EU SE RASPADA 2017?! Sudbina Evrope u rukama Londona, evo šta zapravo Kameron traži od Brisela!

EU SE RASPADA 2017?! Sudbina Evrope u rukama Londona, evo šta zapravo Kameron traži od Brisela!

Evropska unija bi mogla da prestane da postoji već 2017. Sudeći prema dokumentima koji su u javnost procurili sa samita šefova EU u Briselu, uslovi koje je Britanija postavila da bi ostala u Uniji najverovatnije neće biti prihvaćeni.To znači da bi ta zemlja već početkom naredne godine mogla da napusti EU, čime bi se zajednica evropskih država raspala.

italija- protesti 2

Britanski premijer Dejvid Kameron već mesecima pokušava da izdejstvuje poseban položaj svoje zemlje u EU.

Između ostalog, on traži povlastice u trgovini, jačanje uloge nacionalnih parlamenata koji bi imali pravo veta prilikom donošenja zakona u Briselu, kao i izmenu Lisabonskog sporazuma.

Ukoliko mu zahtevi ne budu uslišeni, Kameron preti da će voditi kampanju za izlazak Britanije iz EU pred referendum o tom pitanju, koji bi trebalo da bude održan u junu. Ako se građani Britanije tada budu izjasnili za otcepljenje, toj zemlji bi trebalo šest meseci da napusti EU.

Kako britanski mediji pišu, sva je prilika da lideri EU nisu spremni da izađu Kameronu u susret. To potvrđuju i dokumenta sa samita u Briselu, koji se održava baš zbog britanskog pitanja. Iz jednog od njih vidi se da se članice Unije suprotstavljaju predlozima Londona.

– Kopija zaključaka sa samita, koja je podeljena čelnicima Unije, pokazuje da predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nije uspeo da ubedi lidere EU da prihvate dva ključna britanska predloga. Nije postignut dogovor o jačanju uloge nacionalnih parlamenata, kao ni o tržištu zemalja van evrozone – navodi „Gardijan“.

Francuska protiv

Prema navodima tog lista, Francuska se najviše protivi jedinstvenom tržištu za zemlje koje nisu uvele evro jer smatra da bi time London bio u povlašćenoj poziciji i da bi se pretvorio u vrstu of-šor zone za države van evrozone.

– Kad je reč o samoj izmeni Lisabonskog sporazuma, lideri EU misle da je to previše komplikovan posao. O tome govori i podatak da je samitu u Briselu prisustvovalo neobično mnogo advokata, savetnika čelnika Unije – piše „Gardijan“.

(Informer)

Check Also

UJEDINJUJU SE SNS I SPAS: VUČIĆ ZAPRAVO PLANIRA ŠAPIĆA ZA NOVOG PREDSEDNIKA SNS?!

Obećanje da će otići sa mesta predsednika Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić je još jednom …