Home / ZDRAVLJE / Nakon ovog upozorenja lekara, muškarci će zaboraviti na oralni seks

Nakon ovog upozorenja lekara, muškarci će zaboraviti na oralni seks

Devojke koje imaju veći broj seksualnih partnera imaju manje šanse od muškaraca da obole od raka grla i usta, tvrde naučnici.

prevara-zena-ljubavnica

Oba tipa raka povezana su sa ljudskim papiloma virusom (HPV), najčešćom seksualno prenosivom bolešću.

Kada su muškarci u pitanju, više seksualnih partnera, i pogotovo oralnog seksa, znači i veće šanse za dobijanje raka glave i vrata.

Kako broj seksualnih partnera raste, a samim ti i učestalost oralnog seksa, povećava se i rizik za dobijanje papiloma virusa kod muškaraca. Međutim, ovo se ne odnosi na devojke.

Pritom, devojke koje imaju veći broj partnera i upražnjavaju vaginalni seks, imaju znatno manje šanse od muškaraca da se zaraze oralnom HPV infekcijom.

Razlog za ovo mogao bi da leži u činjenici da su one prvo izložene ovom virusu vaginalno, i vremenom razvijaju imunitet koji sprečava oralnu HPV infekciju.

I ne samo da su muškarci podložniji ovoj infekciji, već imaju i manje šanse da je se reše u poređenju sa devojkama – što dalje povećava rizik za dobijanje raka.

HPV infekcija je krajnje uobičajena, i većina ljudi se sa virusom izbori za godinu, ili dve. Međutim, u pojedinim slučajevima, virus može opstati u organizmu i dovesti do promene strukture ćelija u ustima i grlu koje tako mogu postati kancerogene.

(24sata.rs)

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIO: OVO JE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH LEKOVA KOJE DANAS IMAMO..

Doktor Branimir Nestorović kaže da ne postoji bolji lek za čir na želucu ili dvanaestopalačnom …