Home / TEMA DANA / EU sutra uvodi nove sankcije Rusiji, i pored poštovanja prekida vatre u Ukrajini!

EU sutra uvodi nove sankcije Rusiji, i pored poštovanja prekida vatre u Ukrajini!

Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedelje stupiće na snagu od sutra, saopšteno je iz Evropskog saveta..

eu- parlament

Na udaru se našlo pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Saveta.

Sem toga, sankcije uhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi „crnu listu“ ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, danas je odlučeno je da sankcije stupe na snagu od sutra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej rekao je da bi Evropska unija mogla da ukine sankcije Rusije ukoliko izveštaj koji treba da bude urađen do kraja septembra, potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

Rompej je u saopštenju potvrdio da će nove sankcije EU prema Rusiji stupiti na snagu sutra.

Kako su prenele zapadne agencije, ambasadori EU će do kraja septembra sačiniti sveobuhvatan pregled primene mirovnog plana u Ukrajini.

„U zavisnosti od tog pregleda i situacije na terenu, Komisija i EEAS (Diplomatski servis EU) mogu da izađu s predlogom o izmeni, suspenziji ili ukidanju seta sankcija, u celini ili delimično“, naveo je Rompej.

MSP: EU protiv mirovnog rešenja u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je Evropska unija, nakon što je usvojila nove sankcije Moskvi, izgleda donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja za krizu u Ukrajini.

Određujući nove sankcije Moskvi, navodi MSP Rusije, Evropska unija je u stvari napravila svoj izbor a to je da bude protiv mirnog rešenja unutrašnje ukrajinske krize, navodi ministarstvo i dodaje da je Moskva očekivala podršku za mirno rešenje krize od svih odgovornih snaga u Evropi.

„Danas, Brisel i šefovi država EU , treba da daju jasan odgovor građanima EU zašto su oni predmet rizika od konfrotacije, ekonomske stagnacije i gubitka posla“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da nove anti-ruske sankcije, koje je danas objavio predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, neće ostati bez odgovarajuće reakcije Moskve.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …