Home / U FOKUSU / Bivši britanski ambasador: Zapad je zalutao u ukrajinskoj šumi i još razljutio ruskog vuka!

Bivši britanski ambasador: Zapad je zalutao u ukrajinskoj šumi i još razljutio ruskog vuka!

Bivši ambasador SAD  u Sovjetskom Savezu – Džek Metlok – kritikovao je politiku koju je NATO vodio poslednjih decenija. U tom kontekstu je naglasio: ukrajinska kriza je bila predvidljiva i zbog onoga što je činio Vašington.

„Mi koji smo učestvovali su prekidanju hladnog rata, uvek smo upozoravali da se alijanse iz tog perioda ne smeju dalje koristiti. Sve je kreulo na pogrešnu stranu kad su u NATO ušle Rumunija i Bugarska kojima od Rusije ne preti nikakva opasnost. Potom su se pojavile vojne baze, uključujući i Poljsku. Rusi su to doživeli kao provociranje, pogotovo što raketna pretnja Irana ne postoji” – rekao je Metlok u intervjuu nemačkom listu Tageszeitung.

Metlok je posebno naglasio: „NATO je 2008. odlučio da na svoju stranu premami duboko podeljenu Ukrajinu koja se još nalazi na samoj granici Rusije. To su bili veoma glupi koraci Zapada. Sada žanjemo reakcije na te korake. Da li bi SAD sedele skrštenih ruku da Kina počne da pravi vojni savez sa Meksikom ili Kanadom. Mi bismo se tome suprotstavili svim sredstvima, a tako bi postupila i svaka druga država”.

Vladimir Putin – podvukao je Metlok, koji je u SAD  jedan od najboljih znalaca Rusije i prostora bivšeg SSSR – „čini samo ono što bi u sličnoj situaciji činio svaki ruski lider”.

„Ono što se tamo sada događa – to je porodično razjašnjavanje u kojem treći, dakle – niko osim Rusije i Ukrajine, nema šta da traži. Mešanjem u taj konflikt, Zapad je napravio još jednu grešku” – zaključio je Metlok.

Istovremeno se oglasio je Toni Brenton, bivši britanski ambasador u Rusiji koji je upozorio da je Zapad izabrao pogrešnu taktiku povodom ukrajinskog konflikta i da je „razljutio ruskog vuka”.

Pri tom je, u tekstu napisanom za Daily Telegraph, ukazao: „Rusi imaju poslovicu: ko se vukova boji – neka ne ide u šumu. A Zapad je zalutao u ukrajinskoj šumi i još naljutio ruskog vuka. Tek sada je shvatio da se mi bez straha sa njim ne možemo sresti. Zato sada moramo da nađemo put kojim bi se izvukli otuda”.

Brenton je uveren: „Putina neće zaustaviti ni NATO, ni sankcije”. Takođe: da je Zapad svoju politiku izvodio iz dve netačne procene: da Rusiju može zaustaviti i da su mu za to dovoljne ekonomske sankcije.

Brenton je podsetio da je Zapad nakon Drugog svetskog rata šest puta uvodio sankcije protiv SSSR i svih šest puta – neuspešno.

„Jedini efekat je što se ruski narod objedinio oko Putina koji se uverio da on sebi ne može dozoliti da izgubi u ovoj borbi. Sa Putinom sam se kao ambasador – otkrio je Brenton – sretao više puta i mogu da posvedočim da on nije nikakav ideološki fanatik. On je bliže Taljeranu – proračunati, pragmatični političar, koji svojoj zemlji vraća status u svetu”.

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …