Home / TEMA DANA / EVO KAKO SE IZLAZI IZ KRIZE: Mađari rekli „NE“ MMF-u, digli porez velikima a smanjili malima, i zabranili kredite u stranim valutama!

EVO KAKO SE IZLAZI IZ KRIZE: Mađari rekli „NE“ MMF-u, digli porez velikima a smanjili malima, i zabranili kredite u stranim valutama!

Godinu dana od Fidesz pobede na izborima mađarski parlament usvojio je ceo niz zakona i paket ekonomskih mera , sa ciljem reforme posrnule mađarske privrede . Kada je Orban došao na vlast , situacija u Mađarskoj bila je vrlo slična situaciji kakvu je zatekao hrvatski političar Milanović , kada je preuzeo funkciju premijera . Orban je zatekao dug od osamdeset milijardi evra .
imf-mmf-monstrum

Slično kao i Hrvatska , Mađarska je u procesu privatizacije rasprodala mnoge važne kompanije , kao i veliki deo bankarskog sektora , koji je kao i u Hrvatskoj završio u vlasništvu stranih banaka . Politika privatizacije ni u Hrvatskoj a ni u Mađarskoj nije rezultirala smanjenjem duga , već je on konstantno rastao . Zavisnost privrede o “ stranim “ izvorima finansiranja , već na početku finansijske krize , dovela je do pada proizvodnje , te zbog toga i pada izvoza i zaposlenosti .

Fidesz , Orbanova stranka , je veći deo tranzicionog perioda , u kojem su sprovođene privatizacije i ostvaren najveći deo zaduživanja , provela , kao i članice Kukuriku koalicije , u opoziciji . Prvi put je na vlast došao 1998. godine , te je već tada određenim potezima dao do znanja da su mu prioritet “ tranzicioni “ problemi građana . Tako je uveo protekcionističke mere u poljoprivredi , čime je pokušao zaštititi mađarske seljake od snažno subvencionisanih evropskih poljoprivrednika , što ga je dovelo u sukob sa Evropskom unijom .

Mađari smanjili porez malim firmama , a povećali velikim !

Nakon toga gubi vlast , a u međuvremenu Mađarska ulazi u Evropsku uniju .

Fidesz je boravak u opoziciji iskoristio za izradu ekonomskog programa koji se sastojao od 29 ekonomskih mera , koje su bile najavljene još pre izbora . Zahvaljujući stabilnoj većini u parlamentu , mere su usvojene te se krenulo u njihovu sprovođenje .

Odlična mera , kojom se pomoglo malim preduzećima , a koje svuda u svetu zapošljavaju najveći broj ljudi , je smanjenje poreza za mala preduzeća . Porez za preduzeća čija dobit ne prelazi 1.750.000 evra , smanjen je sa 19 na 10 posto . Uveden je i jedinstveni porez na plate , koji iznosi 16 odsto .

Takođe , mađarska vlada dolazi u sukob s MMF – om , te se prekidaju pregovori , a suprotno preporukama međunarodnih institucija , Vlada umesto zaduživanja , sredstva odlučuje potražiti u unutrašnjim izvorima .

Uvodi se poseban , privremeni porez u trajanju od tri godine , za velike kompanije , od čega je u budžetu završilo 1,3 milijarde evra godišnje . Uveden je i poseban porez za banke i osiguranja . Bankarski porez iznosi 0,45% njihove bilansa , dok osiguranja plaćaju porez od 5,8 odsto na premije .

Zabranili su i kredite u stranim valutama !

Mađarska vlada zabranila je kredite u stranim valutama , jer su kao i mi u Hrvatskoj , imali velike probleme sa kreditima u švajcarskim francima , te je bankama zabranjeno poslovanje sa derivatima ( rizičnim finansijskim instrumentima ) . Bankama je dat ultimatum da do 2013/01/11 . godine konvertuju sve kredite sa valutnom klauzulom u forinte , ili će ih država konvertovati .

Nakon toga , Mađarska je izašla iz procedure prekomernog deficita , te je deficit sada unutar granice od 3 odsto .

Predviđa im se ekonomski rast od 2.6 posto !

Da se ovoj “ neobičnoj “ priči nazire srećan kraj , govori izveštaj američke investicione banke Merrill Linch , koja Mađarskoj u 2014. godini predviđa ekonomski rast od 2,6 odsto , što je više od procene mađarske vlade .

(Index.hr)

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …