Home / TEMA DANA / „EVO ŠTA JE SVE PREDATO NA KOSOVU A DA NAROD TOGA NIJE SVESTAN..“

„EVO ŠTA JE SVE PREDATO NA KOSOVU A DA NAROD TOGA NIJE SVESTAN..“

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je naprednjačka vlast u proteklih sedam godina ukinula institucije države Srbije na severu Kosova i Metohije, omogućila Prištini članstvo u mnogim međunarodnim organizacijama i međunarodni telefonski pozivni broj, da bi sve kulminiralo taksama od 100 odsto na srpsku robu i fijaskom pregovaračkog procesa.

„Posledice kontinuiranog pregovaranja od 2012. godine i takozvanih briselskih sporazuma su ukidanje najvažnijih institucija države Srbije na severu pokrajine, prvenstveno policije i sudstva, i pristanak Beograda da se na severu primenjuju zakoni samoproglašenog Kosova i da sudije polažu zakletvu na kosovskom ustavu“, rekao je Jeremić na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju, povodom sedam godina od izbora prve naprednjačke vlade.

Potpuno šarlatanski poziv Vučića međunarodnim posmatračima

Upitan o najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pozvati međunarodne posmatrače da provere birački spisak, Jeremić je odgovorio da je taj poziv u diplomatskom smislu potpuno šarlatanski. „Trebalo je uputiti poziv ODHIR-u za punu posmatračku misiju, koja podrazumeva mnogo više od pukog uvida u birački spisak, pre svega pun medija monitoring šest meseci pre izbora“, rekao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da samoproglašeno Kosovo 2012. godine, kada je SNS došao na vlast, nije bilo član nijedne jedine međunarodne organizacije, a sever pokrajine je u institucionalnom i funkcionalnom smislu bio u potpunosti integrisan u ostatak države Srbije, dok danas to više nije tako.

„Pregovarački proces u proteklih sedam godina nijednog trenutka nije u obzir uzeo najvažnija i najvitalnija pitanja za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poput pitanja imovine, garancije prava srpske zajednice i statusa Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Jeremić.

„Napravljena je serija ustupaka koji su ireverzibilnog karaktera, a zauzvrat se dobilo pusto obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština. Prošlo je već više od šest godina, a ZSO nije formirana“, naveo je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je dodao da su razgovori apsolutno bespotrebno podignuti sa tehničkog nivoa na najviši politički nivo, čime se spontano otvorilo pitanje statusa izvan formata Saveta bezbednosti UN.

„Kao posledicu takvog pregovaranja, imamo i spuštanje interesovanja za pitanje Kosova u okviru Saveta bezbednosti sa četiri redovna godišnja zasedanja na svega dva. To pokazuje da je težište premešteno na neko drugo mesto, iako je mišljenje Međunarodnog suda pravde potvrdilo centralnost Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i definisalo Savet bezbednosti kao jedino mesto na kojem se može razgovarati o statusu pokrajine“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da su institucije na severu Kosova zamenili kriminalci, a posledica je da je sever Kosova danas sasvim sigurno najopasniji deo evropskog kontinenta.

„Ugrožene su istorijske tekovine našeg naroda, ugroženi su ljudi, ubijen je Oliver Ivanović i tamo se danas sprovodi kriminalni teror kao posledica ukidanja institucija kroz briselski dijalog“, naveo je Jeremić.

Jeremić je rekao da se o statusu pregovaralo na šarlatanski i neodgovoran način po kafanama u Parizu i Njujorku.

„Visoki zvaničnici, uključujući i one najviše, davali su izjave koje su u suprotnosti i sa Ustavom Srbije i sa zvaničnom politikom Srbije. Najviši državni funkcioneri su počeli otvoreno da govore o razgraničenju, dakle, o precrtavanju granica Srbije, što je povećalo apetite albanske strane. Svako ko je imao zrno iskustva u diplomatiji znao je da će se to dogoditi“, dodao je Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN.

Jeremić je rekao da u prethodnih sedam godina nije usvojena platforma za dijalog, nije razgovarano na ozbiljan način u Skupštini Srbije o tome šta se pregovaralo i kuda da se ide dalje, dok nedavno održana skupštinska rasprava o Kosovu nije bila ozbiljna, niti je na njoj predstavljena bilo kakva politika za budućnost.

„Vlast Kosovo za potrebe domaće javnosti koristi kao temu preko koje se dižu tenzije i seju podele među građanima i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, dok se neistomišljenici vlasti nazivaju izdajnicima i crtaju im se mete na čelu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se Kosovo koristi na isti način kao i tokom prethodnog mandata aktuelne vlasti devedesetih godina – za unošenje nemira i razdora, što može imati dalekosežne katastrofalne posledice.

Predsednik Narodne stranke je pohvalio rad dela vlasti na povlačenju priznanja samoproglašenog Kosova širom sveta, koji je doneo „određene rezultate“.

„Istina je da se oslanjamo na privatne, odnosno biznis kanale, ali važan je rezultat. Izražavam, međutim, bojazan da neki od metoda primenjenih prilikom rada na povlačenju priznanja mogu imati međunarodne krivične posledice i negativan uticaj na ukupan imidž Srbije u svetu. O tome bi u budućnosti trebalo povesti više računa“, rekao je Jeremić.

(narodna.org.rs info)

Check Also

UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na …