Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! JUŽNA KOREJA PUCALA NA RUSKE AVIONE

UDARNA VEST! JUŽNA KOREJA PUCALA NA RUSKE AVIONE

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta su narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora, navodi agencija „Jonhap“, pozivajući se na Komitet načelnika štabova Oružanih snaga Južne Koreje.

Agencija naglašava da su bili podignuti lovci južnkorejskog Ratnog vazduhoplovstva koji su čak i pucali u znak upozorenja.

Incident se desio u području ostrva Tokto koji se nalazi istočno od južnog dela Korejskog poluostrva i predstavlja predmet spora između Seula i Tokija.

Prema verziji Komiteta načelnika štabova, u zonu PVO Južne Koreje ušla su tri aviona Rusije i dva kineska. Jedan ruski avion, kako se tvrdi, narušio je dva puta vazdušni prostor – oko 09:00 i 09:30 ujutru po lokalnom vremenu.

Kako se navodi, ovo je prvi slučaj da su ruski avioni prekršili vazdušni prostor Južne Koreje.

Načelnik Uprave bezbednosti pri predsedniku Južne Koreje Džong Ji Jong izrazio je protest sekretaru Savete bezbednosti Rusije Nikolaju Patruševu u vezi sa incidentom, saopštila je adminitracija predsednika Južne Koreje.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane je više puta saopštilo da se svi njihovi letovi izvode u skladu sa međunarodnim pravom.

Ruski avioni Tu-95MS nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Japanskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kod ostrva Tokto ruskim bombarderima su prišla dva južnokorejska lovca F-16, koji su izveli neprofesionalne manevre, prelazeći kurs ruskih strateških aviona i stvarajući pretnju za njihovu bezbednosti.

„Južnkorejski lovci nisu kontakirali posadu Tu-95MS i nakon ispaljivanja toplotnih mamaca iz F-16, izvele manevar, udaljivši se od ruskih aviona“, navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da je, prema podacima objektivne kontrole, avion Tu-95MS leteo u skladu sa dogovorenim planom i u skladu sa međunarodnim pravom, na udaljenosti od 25 kilometara od ostrva Tokto. Vazdušni prostor Južne Koreje nije bio narušen.

Oni su dodali i da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na neku njihovu proizvoljnu zonu protivvazdušne odbrane, koju je i postavila sama Južna Koreja.

Takve „zone“ nisu u skladu sa međunarodnim pravilima i ne priznaje ih Ruska Federacija — „o čemu je više puta bilo saopšteno južnokorejskoj strani putem različitih kanala“.

Oni su dodali da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnje upozorenja. Da se to desilo — usledio bi odgovor.

„Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osetili pretnju za svoju bezbednost — odgovor bi usledio“, naglasili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ranije je saopšteno da su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora.

I JAPAN PODIGAO AVIJACIJU

Japanska Vlada je izrazila protest Rusiji i Južnoj Koreji zbog incidenta u području ostrva Tokto u Japanskom moru, kada su korejski lovci F-16 podignuti, kako bi presreli ruske bombardere Tu-95MS.

„Takve akcije iznad naše teritorije su nedopustive“, rekao je na konferenciji za štampu generalni sekretar japanske Vlade Jošihida Suga.

Kako se navodi — protestne note su bile predate diplomatskim kanalima i Rusiji i Južnoj Koreji.

Suga je saopštio i da su Vazdušne snage samoodbrane Japana podigle svoje lovce zbog incidenta.

Načelnik Uprave bezbednosti pri predsedniku Južne Koreje Džong Ji Jong izrazio je ranije protest sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Nikolaju Patruševu u vezi sa incidentom, saopštila je administracija predsednika Južne Koreje.

Ranije su oružane snage Južne Koreje saopštile da je ruski vojni avion dva puta narušio vazdušni prostor zemlje u Japanskom moru.

Za presretanje ruskog aviona bili su podignuti južnokorejski lovci F-16 koji su, navodno, ispalili upozoravajuće hice.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije negiralo optužbe da je njihov Tu-95MS ušao u vazdušni prostor Seula. U resoru su naglasili da je južnokorejski lovci presekli putanju Tu-95MS, stvorivši pretnji za njihovu bezbednosti.

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …