Home / TEMA DANA / Evo zašto Trepča ne sme pasti u ruke Albanaca!

Evo zašto Trepča ne sme pasti u ruke Albanaca!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da bi usvajanje zakona koji bi Prištini otvorio put za prisvajanje rudnika Trepča bilo težak udarac za dijalog srpske i albanske strane i da se nada da će srpska strana to, kako je rekao, najozbljnije pitanje uspeti da reši i to do ponedeljka.

500

Premijer Srbije je naveo da je to trenutno najozbiljnije pitanje za Srbiju koje je iskrslo. Naime, Skupština Kosova u ponedeljak će po hitnom postupku razmatriti izmenu Zakona o javnim preduzećima, po kojem će Kombinat Trepča postati javno preduzeće. Ono što može biti posledica toga je da rudnik padne u ruke Albanaca, odnosno u ruke nelegalne države Kosovo.

Albanska strana računa da će od Trepče zaraditi novac, jer s obzirom da”Trepča” duguje 400 miliona evra raznim poveriocima, među kojima su srpske firme i država, vlast u Prištini juri da prevede firmu u “državno” vlasništvo, da je na taj način”očisti” od dugova i – proda. Ovim bi Albanci zaradili i ne samo to-već bi i obesmislili i razgovore u Briselu o imovini na KiM i pre nego što su oni počeli.

Na ovo je upozorio u četvrtak i premijer Aleksandar Vučić:

– Ukoliko Albanci jednostrano preotmu rudnik, to bi bio ozbiljan udarac za dijalog u Briselu, ali se nadamo da ćemo uspeti da rešimo to pitanje. Na ovo sam ukazao i svim zapadnim partnerima.

– Na tome sam danas radio, radiću i sutra, za nas sigurno neće biti spavanja do ponedeljka kada zaseda parlament u Prištini.

Vlada Kosova saopštila je da će predlogom zakona biti utvrđeno da “Trepča” preuzme samo one obaveze prema trećim licima koje utvrdi međunarodni arbitražni tribunal koji tek treba da bude osnovan. Taj tribunal, naveli su, baviće se i pitanjem u čijem su vlasništvu akcije kombinata.

Ranije analize Privredne komore Srbije, pokazuju da se samo vrednost oko 1.500 privatizovanih srpskih preduzeća na KiM procenjuje na više od 1,2 milijardi evra. Trenutno Trepča je pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja Kosovska agencija za privatizaciju.

Ipak, Srbija, kada je reč o gorepomenutom kombinatu napominje da su vlasnici Trepče Fond za razvoj Republike Srbije, EPS, “Jugobanka”, “Progres” i radnici. S obzirom da Srbija ovo preduzeće tretira kao i svako preduzeće u svom vlasništvu, ono je sada u procesu restruiranja, tako da bi promena vlasničke strukture od strane Albanaca bila potpuno nezakonita. Uostalom, država Srbija je, prema nekim podacima, od 2003. godine platila više od pola milijarde evra za razne kamate i glavnice zajmova uzetih da bi se gradile termoelektrane Obilić A i Obilić B.

I ranije se iz Vlade upozoravalo da, s obzirom da je Trepča akcionarsko društvo i da akcije pripadaju vlasnicima istih, svaka vrsta privatizacije kakvu pokušava da nezakonito sprovede Kosovska agencija za privatizaciju predstavlja “prinudnu nacionalizaciju, otimanje imovine i najobičniju pljačku u kojoj se ne spominje ni obeštećenje vlasnicima”.

U ovom kombinatu u pogonima na severu rade Srbi, dok na jugu rade Albanci. Vlada Srbije je, pored nadoknade za kamate i zajmove, Trepču pokušala i da “ojača i postavi na noge”. Naime, tokom 2013. godine najavljivano je strateško partnerstvo “Trepče” i američke kompanije “Nju dženerejšn pauer” (NGP). U Vladi Srbije potpisan je i ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji predviđa nove investicije, povećanje obima i kvaliteta proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta u toj kompaniji.

U planu je bila izgradnja i nove topionice u Zvečanu i termoelektrane koja bi proizvodila struju za sve opštine na severu KiM. Međutim, posle potpisanog ugovora, ova priča je stala.

Ono što je najgore je to što Albanci maksimalno pokušavaju da isključe Srbiju iz procesa u Trepči. Predsedništvo kosovske Skupštine odlučilo je da zakon stavi na dnevni red bez ijednog predstavnika Srba na sednici!

(Telegraf.rs)

Check Also

DR MIROVIĆ: ISTINA O HAOSU U CRNOJ GORI- SLEDI EPILOG KOJI NIKO NE OČEKUJE! (VIDEO)

Gost medijskih kuća „Centar”, i „Srbin.info”, u emisiji „Intervju”, bio je profesor Pravnog fakulteta Prištinskog …