Home / TEMA DANA / EVO ZAŠTO VUČIĆ OKREĆE LEĐA ZAPADU: Sve je počelo sastankom Putin– Vučić u Moskvi!

EVO ZAŠTO VUČIĆ OKREĆE LEĐA ZAPADU: Sve je počelo sastankom Putin– Vučić u Moskvi!

Ovo je najozbiljnija kriza u odnosima Srbije i Zapada od kada je Aleksandar Vučić na čelu vlade, ocenjuje spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić i dodaje da je primetno da je do ovakvog razvoja dogadjaja došlo po povratku Vučića iz Moskve.

vucic-putin-kremlj-razgovor-politika

Jakšić je ukazao da je Vučić do relativno skoro dobijao mnogo podrške sa Zapada, i pohvale oko EU integracija, oko pregovaranja sa Prištinom bez obzira na zastoj, od medjunarodnih finansijskih institucija za konsolidaciju ekonomsku i finansijsku…

Zato, Jakšić smatra da to što je Vučić otkazao posetu SAD-u, ima ozbiljniji povod.

– U tom kontekstu, ovo što se dogodilo očigledno štrči i reč je o ozbiljnijem povodu koji je doveo do nečega što se meni čini da je najozbiljnija kriza u odnosima sa Zapadom tokom poslednjih godina Vučića na vlasti – rekao je on u izjavi Tanjugu.

Otkazivanje posete je, prema njegovim rečima, potvrda da su se stvari zaoštrile.

– Nadam se da će sagovornici sa obe strane da otvore pregovore da bi izašli iz ovoga što je nesumnjiva kriza u odnosima – rekao je on.

Ako bi trebalo locirati mogući uzrok ovog poremećaja u odnosima, nastavlja Jakšić, onda bi trebalo imati u vidu da su se stvari mnogo pogoršale od vremena Vučićevog povratka iz Moskve.

– Od povratka Vučića iz Moskve i onih diplomatsko formulisanih zahteva Rusije da očekuju ljude koji će braniti interese srpsko ruskog savezništva i prijateljstva u novoj vladi, došlo je do poremećaja odnosa sa Zapadom – smatra Jakšić.

Imajući u vidu strategiju „i EU i Rusija“, objašnjava ovaj analitičar, očigledno je da premijer mora da balansira.

– Ako je balansirao na način, kao što to izgleda, veće bliskosti Rusiji, to je onda izazvalo nezadovoljstvo i reakcije Zapada. Ali, videćemo u kompoziciji nove vlade koliko će to delikatno balansiranje moći da se održi i koliko će ta formula moći da nastavi da traje. Mislim da je ta formula ‘i EU i Rusija’ na najozbiljnijem testu od kada je izmišljena – izričit je on.

Jakšić nije mišljenja da put Srbije ka EU ne zavisi od dnevnih prilika ili ličnih odnosa, i poručuje da, to jeste slučaj, koliko god govorimo da to zavisi od načelnih orijentacija i strategijskih pravaca.

On medjutim nije sklon da potceni ulogu ličnih odnosa, a ukazuje da se, ukoliko se nastavi sa konfrontacijom i ne nadje rešenje, ne može isključiti, recimo, odlaganje otvaranja poglavlja 23 i 24.

Zavisi, dodaje on, da li će se kriza u odnosima sa Zapadom rešiti istom brzinom kojom je i nastala.

Upitan da li smatra da je Srbija suočena sa previše zahteva sa previše strana, odgovara da je to pozicija u kojoj gde god da se malo pomerite – dobijate packe.

– Imate poziciju balansiranja, ako se malo pomerite u jednu stranu dobijate packe s druge. Stalno ste izloženi kritikama obe strane – zaključio je.

(Tanjug)

Check Also

VELIKI GUBICI MILITANATA U KAZAHSTANU: RUSKI PADOBRANCI NEUTRALISALI POLOVINU MILITANATA U ALMA ATI ZA 48 SATI

Ruskim padobrancima je trebalo 48 sati da oslobode veći deo Alma-Ate od militanata. Zahvaljujući prebacivanju …