Home / TEMA DANA / FAUČI PRIZNAO DA JE LAGAO O KOLEKTIVNOM IMUNITETU DA BI AMERIKANCI PRIHVATILI VAKCINACIJU..

FAUČI PRIZNAO DA JE LAGAO O KOLEKTIVNOM IMUNITETU DA BI AMERIKANCI PRIHVATILI VAKCINACIJU..

Sudeći po najnovijem izvještaju Njujork tajmsa, izgleda da je dr Entoni Fauči upravo priznao da je lagao o imunitetu krda na kovid-19 da bi natjerao što veći broj ljudi da primi vakcinu.

U pitanju je postotak stanovništva koji mora steći imunitet na virus – bilo zaražavanjem, bilo vakcinacijom – da bi se zaraza smatrala okončanom.

Na početku pandemije Fauči je više puta izjavljivao da je potrebno „60-70%“ za postizanje imuniteta krda. Od prije otprilike mjesec dana, Fauči je počeo s podizanjem granice – prvo na „70-75 odsto“, da bi nedavno izjavio Si-En-Bi-Si-ju (CNBC) „75, 80, 85 odsto“ i „75 do preko 80 odsto“.

Na pitanje tim povodom, Fauči je u suštini rekao da je lagao iz političkih razloga zbog onih koji sumnjaju u vakcinu.

U telefonskom razgovoru sutradan, dr Fauči je priznao da je polako ali namjerno podizao granicu. To radi, kako kaže, dijelom usljed novih naučnih nalaza, a dijelom po ličnom osjećaju da je zemlja najzad spremna da čuje njegovo pravo mišljenje.

Kako god to bilo teško čuti, rekao je, misli da bi bilo potrebno oko 90 odsto kolektivnog imuniteta da bi se virus zaustavio – skoro koliko je trebalo da bi se zaustavila zaraza malim boginjama.

Fauči je rekao da ranije nije htjeo da podigne granicu jer su mnogi Amerikanci bili sumnjičavi spram vakcine.

Kako ankete trenutno pokazuju da je više Amerikanaca voljno da primi vakcinu, Fauči (koji je u novembru izjavio da „pandemija neće još dugo trajati“) kaže da sad može govoriti otvoreno.

„Kad su ankete pokazivale da je samo polovina Amerikanaca voljna da se vakciniše, govorio sam da će imunitet krda značiti 70-75%“, rekao je, „a kad su skorije ankete pokazale da je postotak stanovništva voljnog da se vakciniše porastao na 60 ili više, pomislio sam da bih granicu mogao ,poguratiʻ naviše, pa sam otišao na 80, 85%.“

„Ne znamo koliki postotak je zaista potreban“, govorio je Fauči tada. „Mislim da se kreće između 70 i 90 posto. Ali neću reći 90 posto.“

Novinar Njujork tajmsa kritikovao je Faučija zbog stalnog podizanja granice:

Hoće li demokrate i prema Faučiju imati isti odnos kao prema Trampu, kog su ljevičari napadali iz svih oružja jer je na početku umanjivao razmjere virusa radi sprečavanja panike?

(Zero Hedge, Stanje Stvari)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …