Home / TEMA DANA / FRANCUSKA UPOZORILA AMERIKU: Imate samo nekoliko dana do rata..!

FRANCUSKA UPOZORILA AMERIKU: Imate samo nekoliko dana do rata..!

Sjedinjene Američke Države imaju samo nekoliko dana da izbegnu trgovinski rat sa svojim saveznicima i na Vašingtonu je da napravi potez u cilju deeskalacije napetosti nastalih nakon uvođenja američkih tarifa na uvoz čelika i aluminijuma iz Evropske unije, Kanade i Meksika, izjavio je danas francuski ministar privrede Bruno le Mer.

On je posle sastanka ministara finansija zemalja G7 u mestu Visler, u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija, rekao da EU namerava da preduzme kontramere zbog novih tarifa SAD, prenosi Rojters.

„Još uvek imamo nekoliko dana da preduzmemo neophodne korake da izbegnemo trgovinski rat između EU i SAD odnosno trgovinski rat među članicama G7“, rekao je Le Mer novinarima.

On je dodao da je sada „lopta u dvorištu SAD“ i da od američke administracije zavisi da li će doneti prave odluke da bi se situacija ublažila i izbegli problemi.

ŠOLC: NESLAGANJE SA SAD OJAČAĆE VOLJU EU

Neslaganje Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog američkih tarifa na uvoz aluminijuma i čelika iz EU koje su se čule na sastanku G7 samo će ojačati političku volju u EU da ubrza svoje reforme, izjavio je nemački ministar finansija Olaf Šolc.

„Na sastanku G7 nije bilo saglasnosti oko nekoliko pitanja. To je zaista neuobičajeno u istoriji G7“, rekao je on novinarima posle sastanka ministara finansija članica sedam najrazvijenijih zemalja sveta.

Osim o tariifama, zemlje EU prenele su Vašingtonu zabrinutost zbog efekata novih američkih sankcija Iranu na evropske kompanije koje žele da trguju sa obe zemlje, prenosi Rojters.

Šolc je takođe rekao da treba iskoristiti svaku priliku za rešavanje spora oko američkih tarifa uključujući i predstojeći samit lidera G7 u Kvebeku sledeće nedelje na kojem se očekuje i predsednik SAD Donald Tramp.

Check Also

ŠTA SE DEŠAVA NA KUBI POSLE ODLASKA RAULA KASTRA S ČELA KOMUNISTIČKE PARTIJE

To što je piletina primećena u ponekoj prodavnici uzbudila većinu Kubanaca više nego odlazak Raula …