Home / TEMA DANA / NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: Zašto NATO pomera trupe ka Istoku Evrope, uoči Svetskog prvenstva u fudbalu..?!

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: Zašto NATO pomera trupe ka Istoku Evrope, uoči Svetskog prvenstva u fudbalu..?!

Poljska je spremna da potroši 1,5 do 2 milijarde dolara da „privoli“ SAD da izgradi stalnu vojnu bazu u Poljskoj, navodi se u predlogu Ministarstva odbrane te zemlje do kog je došao poljski portal Onet. 

Planom se nudi snažna motivacija za Ameriku da makar razmotri preseljenje bar dela svojih trupa iz Nemačke, pogotovo što trenutni razmeštaj snaga ima malo vojnog smisla, piše stripes.com.

Želja Poljske datira još iz 1999. godine, kada je ova zemlja ušla u NATO, ali se pojačala ruskomaneksijom ukrajinskog Krima, pre četiri godine.

Smeštanje američkih baza u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata bilo je odgovor na potrebu da se odvrati sovjetski napad i spreči Nemačka da da ponovo postane vojna pretnja. Drugi cilj u današnje vreme je postao nevažan. Veći izdaci za vojsku su veoma nepopularni kod nemačkih glasača, a vlada je nevoljna da povisi budžet za odbranu na 2 odsto koje traži NATO. Predloženi nivo izdataka za sledeću godinu je 1,3 odsto.

NEMCI SIGURNI

Istovremeno, teorijski front u konfliktu između Rusije i NATO ne prolazi više kroz Nemačku, koja danas između sebe i Rusije ima kao tampon zonu veći broj zemalja, uključujući baltičke države i Poljsku. Nemci se osećaju sigurno i oni su među onima koji su najmanje spremni da brane NATO savez u slučaju ruskog napada.

U analizi iz 2016. godine mogućeg ruskog napada na Baltik, stručnjaci su objasnili da je novi front otprilike iste dužine kao zapadnonemačka granica iz ere Hladnog rata, ali da je brane samo baltičke i poljske snage uz podršku manjeg broja privremeno smeštenih trupa NATO. Ako bi Kremlj odlučio da osvoji Baltik učinio bi to pre no što bi trupe SAD stigle iz, recimo, Grafenvera, nedaleko od nemačke granice sa Češkom.

Broj američkih vojnika u Nemačkoj se smanjio na 35.000 prošle godine u odnosu na 250.000 koliko ih je bilo 1985. godine, jer je „održavanje“ tolike vojske skupo. Od 2008. godine, iz budžeta je trebalo izdvojiti 521 milion evra i to je samo deo troškova.

Hiljade američkih vojnika prolazi kroz Brandenburg prema Poljskoj, a zatim dalje na Istok, prevozeći hiljade vojnih vozila, uključujući tu i mnoge tenkove i tešku opremu. Operacija „Atlantic resolve 3“ je u toku, a cilj manevara je da obezbedi istočni deo Zapadnog odbrambenog saveza od Rusije na dugi rok.

ATLANTIC RESOLVE – SAD SA JOŠ 6 DRŽAVA

„Sjedinjene Države demonstriraju NATO i svetu svoju stalnu posvećenost miru, sigurnosti i stabilnosti u Evropi – piše Ministarstvo odbrane SAD-a. „Atlantic resolve“ nije operacija NATO-a, već SAD u saradnji sa šest država – Estonijom, Letonijom, Litvanijom, Poljskom, Rumunijom i Bugarskom – na istočnoj granici EU.

Tadašnji američki predsednik Barak Obama je u junu 2014. godine pokrenuo „Evropsku inicijativu za sigurnost“ (ERI) za „teritorijalni integritet svih 28 zemalja NATO“. Amerikanci daju sve više novca za operaciju: u 2014. Kongres SAD-a odobrio je ERI, koji sprovodi „Atlantic Resolve“, oko 800 miliona dolara. Obamin naslednik Donald Tramp podigao je sredstva na 4,7 milijardi dolara u 2018. godini.

U luku Antverpen u Belgiji su 20. maja stigla tri broda sa 3.500 američkih vojnika i opreme, kao i oko 1.400 vozila, uključujući tenkove i tešku artiljeriju.

Check Also

ALEKSIĆ- NAJNOVIJE INFORMACIJE O AFERI „JOVANjICA“: KOLUVIJA SPONZOR BIA?! (VIDEO)

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić na današnjoj konferenciji za medije, povodom najnovijih saznanja o slučaju …