Home / ZDRAVLJE / Samo jedno jaje na dan je dovoljno da vas zaštiti od bolesti koja svaki dan ubija 145 Srba

Samo jedno jaje na dan je dovoljno da vas zaštiti od bolesti koja svaki dan ubija 145 Srba

Nedavna istraživanja koja dolaze sa Univerziteta „Health Science Centre“ u Pekingu, kažu da ukoliko jedete jedno jaje dnevno, značajno smanjujete rizik od oboljevanja od neke srčane bolesti. 

Jaja isu nezaobliazan izvor dijetetskog holesterola, ali takođe sadrže i visokokvalitetne proteine i vitamine.

Istraživači su tokom istraživanja ustanovili vezu između jedenja jaja i koronarnih oboljenja. Koristili su podatke iz studije „China Kadoorie Biobank“ koja je rađena sa oko pola miliona odraslih u dobi od 30 do 79 godina iz 10 geografskih različitih područja u Kini.

Inače u Srbiji, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre 52.000 osoba (145 osoba dnevno), što našu zemlju svrstava na treće mesto (odmah posle Rusije i Ukrajine) po broju smrtnosti od koronarnih oboljenja.

Učesnici, koji su regrutovani između 2004. i 2008. godine, psu odgovarali na pitanja o tome koliko često jedu jaja, a zatim su ih naučnici prratili narednih godina.

Rezultati su pokazali da su osobe koje su redovno jela jaja imale manješanse da razviju konorarna oboljenje, pd onih koji ih nisu jeli ili su ih retko jeli.

Osobe koje su jele po jedno jaje na dan su imale 26 procenata manji rizik od hemoragičnog moždanog udara, 28 procenata manji rizik od smrti izazvane moždanim udarom i 18 procenata manji rizik od smrti izazvane koronarnim oboljenjima.

– Ova studija je utvrdila da postoji veza između umerenog nivoa konzumiranja jaja (do 1 jaja na dan dan) i niže stope srčanih oboljenja.

Naši nalazi doprinose naučnim dokazima o prehrambenim navikama u pogledu konzumiranja jaja za zdravu kinesku odraslu osobu. – kažu istraživači, na čelu sa profesorom lajomingom Lijem.

Međutim, drugi istraživači upozoravaju da ove rezultate treba posmatrati sa oprezom.

– Ako proučavate dovoljno ljudi, možete pronaći povezanost između skoro bilo čega. Da kažem da je jaje dobro (ili loše) za vas, a da su rezultati zasnovani na ovakvoj studiji bi bila čista glupost, jer je ishrana mnogo komplikovanija nego nabavka namirnica poput jaja.

Uzimajući u obzir rezultate na osnovu nominalne vrednosti, to znači da jedenje jaja može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za samo 0,1 procenat, dok prestanak pušenja kod pušača taj rizik smanjuje za 30-50 procenata. – kaže doktor Gavin Sanderkok, stručnjak za fiziologiju na Univerzitetu u Eseksu.

Check Also

Dr NESTOROVIĆ OTKRIVA RECEPT ZA PODIZANJE IMUNITETA!

Zbog aktuelne situacije sa koronavirusom, svi se trudimo da ojačamo imunitet, a pulmolog prof. dr …