Home / TEMA DANA / FRANCUSKI GENERAL RAZOTRKIO SVE O SLUČAJU „SKRIPALJ“: Evo ko ga je otrovao…

FRANCUSKI GENERAL RAZOTRKIO SVE O SLUČAJU „SKRIPALJ“: Evo ko ga je otrovao…

Trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja u Solsberiju su mogle da izvedu specijalne službe SAD, Izraela ili Velike Britanije, rekao je francuski general Dominik Delaverd.

General Delaverd je predstavio nekoliko verzija slučaja Skripalj u članku koji je objavio ASAF. Prema mišljenju francuskog oficira, Rusija ne samo da nema nikakve veze sa trovanjem Skripalja, već ni sa nervnim gasom „novičok“.

– Ta supstanca je postala poznata širokoj javnosti zahvaljujući izjavama ruskog disidenta Vila Mirzajanova, bivšeg vojnog hemičara, devedesetih godina prošlog veka. On je 2007. godine u SAD knjigu objavio ’Državne tajne‘ u kojoj je naveo nekoliko hemijskih formula kao potvrdu svojih navoda. Ako se to potvrdi, ispada da je „novičok“ od 2007. godine prestao da bude isključivo ruski izum i mogao je da ga proizvede bilo ko – piše general.

On je postavio pitanje zbog čega bi predsednik Rusije, makar teoretski, odobrio likvidaciju Sergeja Skripalja, kog je 2010. godine pomilovao i koji već dugo vreme ne predstavlja pretnju, posebno 16 dana uoči izbora.

On navodi da bi iza ubistva Skripalja mogli da stoje Izrael, SAD i Velika Britanija.

– Jaka alijansa Rusije, Bašara el Asada, Irana i Hezbolaha se ne dopada Izraelu. Treba samo da se pročitaju izraelski mediji, pa da se uverite u to. Rusija je ta karika u to savezu zbog koje američko-izraelski plan cepanja Sirije nije postignut i nakon sedam godina rata. Mnogobrojne posete Netanijahua Putinu sa ciljem da ga ubedi da prepusti Siriju i Iran nisu urodile plodom. I na kraju je trebalo uraditi nešto i pojačati pritisak na njega kako bi odbacio taj teret – smatra Delaverd.

– Povećanje pritiska do maksimuma na jaku i, prema rečima neokonzervativaca, preteću Rusiju deo je interesa SAD. Kao što je to i provociranje velike krize između EU i Rusije. Ako su Amerikanci odlučili da varaju, oni u kriminalnoj istrazi mogu da podmetnu neke snimke telefonskih razgovora na ruskom jeziku između navodnih ubica. Te njihove antiruske optužbe će biti samo pojačavane – napisao je general.

Treća država koja je mogla da otruje Skripalja je Velika Britanija gde se i desilo trovanje. On smatra da bi specijalne službe Tereze Mej mogle da rade u interesu SAD ili Izrael.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …