Home / TEMA DANA / Francuski general, stručnjak za geopolitiku i bezbednost: Ukinuti NATO i ujediniti se s Rusijom..

Francuski general, stručnjak za geopolitiku i bezbednost: Ukinuti NATO i ujediniti se s Rusijom..

nato„Postojanje NATO-a u sadašnjem obliku i širenje Alijanse na Istok odgovara, pre svega, Sjedinjenim Američkim Državama, koje žele da održe distancu između Rusije i Evrope“, izjavio je u intervjuu za „Figaro“ francuski general, stručnjak za geopolitiku i ekonomsku bezbednost Žan Bernar Penatel.

– Da je Rusija postala saveznik evropskih zemalja devedesetih godina, ta superalijansa bi bila ozbiljna konkurencija SAD i osporila bi njihovu globalnu nadmoć koju su dobile nakon raspada Sovjetskog Saveza – uveren je on.

Prema mišljenju Penatela, pretnja od islamizma ponovo je otvorila diskusiju o globalnom liderstvu.
Nedavni tragični događaji u Evropi pokazuju Francuzima i drugim saveznicima SAD u NATO-u da ova alijansa nikako ne pomaže Evropljanima da se bore protiv terorističke pretnje.

Evropljani, međutim, nasuprot američkoj neubedljivosti i kolebljivosti, vide efikasna dejstva Moskve usmerena na borbu protiv ID-a, što ih navodi da ponovo razmisle o savezu s istočnim susedom.

– Ovi dokazi, koji su dobijeni uz cenu od 234 ubijenih i 671 ranjenih od 2012. godine, trebalo je ne samo da protresu NATO nego i da dovedu do njegove potpune likvidacije ili totalne evropeizacije, pošto sadašnja politika Alijanse nipošto ne odgovara interesima Francuske – rekao je general.

Nova podela uloga na Bliskom istoku
Rusija je odavno predlagala SAD da usklade svoja dejstva u Siriji, ali je američki predsednik Barak Obama odbio to pod izgovorom da umerena opozicija i dalje ima potencijal.

Na Bliskom istoku formira se nova ravnoteža.

– Rusija, koja je istorijski prisutna u tom regionu, ponovo se vraća. Kina, što je novitet, aktivno gura svoj nos u region, a samo Francuska, koja je imala privilegovanu ulogu posrednika, sve je izgubila pod pokroviteljstvom SAD- smatra Penatel.

General smatra da Rusija i Francuska imaju potpuno iste strateške i ekonomske interese, a u istoriji dveju zemalja postojali su periodi plodonosne saradnje i prijateljstva.

– Želja SAD da vrate Evropu u atmosferu hladnog rata realizuje se preko NATO-a i služi interesima Amerikanaca, kao i nedelotvornih i korumpiranih evropskih lidera – zaključuje stručnjak.

 

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …