Home / TEMA DANA / Bivši evropski šef NATO-a: Postaje kritično, moraćemo da ih napadnemo prvi, jer će Rusija napasti Poljsku..

Bivši evropski šef NATO-a: Postaje kritično, moraćemo da ih napadnemo prvi, jer će Rusija napasti Poljsku..

rat-vojnici1Bivši evropski šef NATO-a je u svom izveštaju naveo da Alijansa mora „značajno da poveća prisustvo svojih trupa u Poljskoj“ ili će Rusija iznenaditi Zapad i pritajeno izvesti napad.

U nedelju je bivši zamenik Vrhovnog komandanta zajedničkih snaga NATO-a u Evropi general ser Ričard Širef ponudio jezivo, iako apsurdno upozorenje tvrdeći da Rusija ima trupe spremne za munjevito zauzimanje Istočne Evrope i da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao biti spreman da za nekoliko sati pokrene treći svetski rat.

„Jasno je da je Rusija sposobna da iznenadi Zapad potencijalno katastrofalnim posledicama za Poljsku i fatalnim posledicama za Alijansu“, upozorio je general Širef.

U svom dokumentu pod nazivom „Naoružavanje za odvraćanje“ za Atlantski savet stručnjaka, bivši vojni komandant izjavio je da bi Putin lako mogao da „veštački napravi bilo kakav izgovor koji bi odgovarao njegovoj propagandi“ kako bi opravdao rat sa Zapadom u roku od nekoliko sati.

„Čak i ako Moskva trenutno nema neposrednu nameru da direktno izazove NATO, ovo bi preko noći moglo neočekivano da se promeni i primeni velikom brzinom, praćenjem već pripremljenih planova“, rekao je general. „Sposobnost da to uradi postoji u velikoj meri.“

„Najveća pretnja NATO-u danas je loša procena Rusije da bi mogla da nadmudri Alijansu stvaranjem brzog svršenog čina unutar granica NATO-a“, naglašava general.

„To se zasniva na pretpostavci Rusije da ima značajnu vremensku prednost nad NATO-om i da bi se na saveznike moglo uticati putem zastrašivanja, nesigurnosti i dezinformacija da ne intenziviraju ograničeni u potpuni sukob“.

Ovaj fantastični scenario sadrži premisu da Kremlj nekako ne poznaje pravne uslove sporazuma NATO-a koji zahtevaju da Sjedinjene Američke Države odmah intervenišu ukoliko bi partnerska nacija bila pod opsadom od neke strane pretnje — nešto čega je ruski predsednik Vladimir Putin odavno svestan.

„Mislim da samo ludak i samo u snu može da pomisli da bi Rusija iznenada napala NATO. Mislim da neke zemlje jednostavno iskorišćavaju strahove ljudi u vezi sa Rusijom.

One samo žele da igraju ulogu zemalja sa prve linije koje treba da dobiju dodatnu vojnu, ekonomsku, finansijsku ili neku drugu pomoć“, objasnio je Putin pre nekoliko godina.

Ipak, čini se da je mistična opasnost od „ruske agresije“ omiljena fantazija unutar „gluvih soba“ zapadnih odbrambenih struktura koje nastavljaju da provocira Rusiju angažovanjem niza masivnih vojnih igara — više od 30.000 na vojnim vežbama „Anakonda“ koje nisu bile baš prikladno tempirane tokom obeležavanja 75. godišnjice nacističkog napada na bivši Sovjetski Savez, što je dovelo do toga da predsednik bivšeg Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov posumnja da li su aktivnosti NATO-a izgovor za invaziju.

Moskva je odgovorila sopstvenim vojnim vežbama, uključujući i nekoliko simulacija masovne mobilizacije duž svojih granica sa Istočnom Evropom — prikladan odgovor na pretnju sa kojom se Rusija suočava kao rezultat nepotrebnog NATO-ovog zveckanja oružjem.

Gotovo ironično, to je ono što budi paralelnu zabrinutost za generala Širefa, kao što je zabrinulo i bivšeg predsednika Gorbačova zbog iznenadnog napada.

„Pretvaranje neke od ovih vežbi u operaciju protiv jedne ili više baltičkih zemalja dalo bi veoma malo vreme za upozorenje NATO-u“, izjavio je general.

„Ruske snage u Zapadnom vojnom okrugu mogu brzo i značajno da se ojačaju uz pomoć jedinica i formacija iz drugih delova Rusije pod okriljem planiranih ili iznenadnih vojnih vežbi“.

U takmičenju apsolutnog apsurda, recept generala Širefa za lečenje zabrinutosti sa kojom se suočava NATO u Baltičkom regionu jeste da značajno učvrsti broj stalnih trupa u Poljskoj, čije prisustvo je osnovni uzrok za eskalaciju izmišljenog sukoba.

„Postoji hitna potreba da se pojača odbrambeni kapacitet Poljske da bi se smanjilo iskušenje Rusije da izvede iznenadni napad“, zaključuje general u svom izveštaju.

(Agencije)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …