Home / TEMA DANA / FRANCUSKI LIST „MOND“: U ALPIMA OTKRIVENA TAJNA BAZA RUSKIH ŠPIJUNA GRU

FRANCUSKI LIST „MOND“: U ALPIMA OTKRIVENA TAJNA BAZA RUSKIH ŠPIJUNA GRU

Francuski list „Mond“ je objavio članak u kom, navodno, otkriva tajnu bazu ruskih špijuna GRU (elitne jedinice). Autor navodi 15 imena „ruskih specijalaca“ koji su „radili u Francuskim Alpima u periodu od 2014. do 2018. godine“.

„Mond“ tvrdi da je nakon događaja u Solsberiju, gde su u martu 2018. godine bili otrovani bivši ruski obaveštajac Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, specijalne službe Velike Francuske, Britanije i Švajcarske došle na trag 15 „ruskih špijuna“.

Autori francuskog lista pišu da kontraobaveštajna služba Francuske smatra bazu u Alpima „štekom“ gde se nalazi potrebna materijalno-tehnička oprema. Tamo su ruski agenti više puta boravili. Oni su, navodno, izvodili svoje akcije u Bugarskoj, Moldaviji, Crnoj Gori i drugim državama, a ne samo u Francuskoj.

„To je nekakav brzo skrojen detektivski roman“, prokomentarisao je francusku senzaciju za portal „Moskovski komsomoljac“ veteran ruske obaveštajne službe Rustem Klupov.

„Taj koji je objavio ovu vest verovatno je negde nešto čuo i do kraja nije razumeo. Ja ne mogu zamisliti gde se na Alpima može napraviti neka baza i šta se podrazumeva pod izrazom ’baza‘? Kada se govori o specijalcima jasno je: to su ljudi koji nose oružje, municiju, specijalna sredstva. A ovde je samo spisak imena. Ne, ruska špijunska baza po verziji Francuza je malo verovatna. Lažna vest, ništa više“, objasnio je ruski veteran.

Veteran je obratio pažnju i na izvor informacija. Po mišljenju Rustema Klupova, da bi informacija bila validna, potrebni su čvrsti dokazi — potvrđeni iz najmanje dva, tri nezavisna izvora, što ovde nije slučaj.

„Postoji neosporna činjenica: na našu Glavnu obaveštajnu upravu (GRU) su u toku napadi sa različitih strana, ali uvek iz jednog istog izvora. I nalogodavac je uvek isti — Zapad“, zaključio je veteran ruske obaveštajne službe.

„To je neka špijunomanija koja je izazvala halucinacije kod Francuza“, dodao je bivši general FSB Aleksandar Mihalkov.

„Svi ti razgovori povodom baza GRU sa strašnim Rusima je izmišljotina, bez ikakvog osnova. Pokazivanje prstom na GRU je već laž, jer ni jedan list, magazin, televizija pa čak ni specijalne službe nemaju pristup podacima o imenima agenata. Kako su ih identifikovali? Sve informacije su apsolutno tajne i čuvaju se zakonom.

Često ni porodice pripadnika službi ne znaju čime se oni bave“, podsetio je Mihalkov.

(Sputnjik Srbija)

Check Also

UDARNO! VODEĆI BRITANSKI STRUČNjAK: VAKCINISANI MOGU DA PRENOSE INFEKCIJU KORONAVIRUSOM!

Britanski vodeći epidemiolog Džonatan Van-Tam upozorio je da osobe koje su primile vakcinu protiv kovida …