Home / TEMA DANA / NEMAČKI INDUSTRIJALCI STVORILI EVRO KAKO BI KOLONIZOVALI EVROPU, ALI IM SADA DOLAZI KONAČNA PROPAST- EVO ŠTA SE KRIJE..

NEMAČKI INDUSTRIJALCI STVORILI EVRO KAKO BI KOLONIZOVALI EVROPU, ALI IM SADA DOLAZI KONAČNA PROPAST- EVO ŠTA SE KRIJE..

Kriza u Evropi će doći iz Nemačke, koja je ušla u period političke krize, a koja, sve  do sada, nije eksplodirala.

Stvaranje evra, kao valute, inicirali su nemački industrijalci tražeći prednost koju bi im donela jedna valuta.

Jedinstveni kurs podcenjuje vrednost industrijskih subjekata severne Evrope, istovremeno precenjujući proizvodne kapacitete Južne Evrope.

Štaviše, podiže efektivni kvalitet duga tih zemalja daleko iznad tržišne stope. To im je omogućilo da se zadužuju po daleko nižim stopama nego što bi ikada mogli.

To je dovelo do toga da danas svedočimo ogromnim unutrašnjim neravnotežama koje su stvorile ove ekonomije, dodatno urušile njihov proizvodni kapacitet i konkurentnost i ostavile ih u ogromnim dugovima koji se zatim koriste kao dodatno sredstvo za oduzimanje poslednjeg bogatstva zemlje kada dođe do neizbežne krize i kada dug mora da se restruktuira.

Jer efekti jedinstvene valute su u potpunosti predvidljivi.

Nemačka se, međutim, nikada nije odrekla svog merkantilističkog načina razmišljanja. Radije je prodavala Španiji i Grčkoj BMV i porše, pozajmljivajući im novac po sniženim kamatnim stopama.

A onda, kada računi dođu na  naplatu, treba štedeti kako bi se dug vratio.

Zato je Nemačka danas trulo središte raspadajuće evropske imperije. I zato će svi, uključujući Nemce, sada postati siromašni, kako se planinski lanac nenaplativih dugova urušava.

Carstva uvek trunu iznutra

Velika novost je da je koalicijski partner Angele Merkel, socijaldemokrate (SPD), upravo izabrao novo rukovodstvo koje je neprijateljski raspoloženo za vladajuću koaliciju, jer oni krive Merkelovu za njihov kolaps kao nacionalne političke sile. To dovodi u opasnost njenu političku budućnost ili joj, u najmanju ruku, osigurava još manju kontrolu nad nemačkom vladom.

Poslednjih nekoliko meseci videli smo kako su tržišta generalno predahnula nakon što su Fed i ECB ušle kako bi obezbedile likvidnost. Ali to ne popravlja osnovne probleme, već ih samo odlaže još nekoliko meseci.

Nemačka multigeneracijska merkantilistička imperija dostigla je vrhunac. Ne može ići dalje bez prepuštanja političkog terena ostatku Evrope ili napuštanja same ideje koja je stvorila carstvo, pre svega, evra.

To je centralni problem koji je u srži evropskog projekta zaključuje Tom Luongo za Gold Goats ‘n Guns

Webtribune.rs

Check Also

OBRADOVIĆ OTKRIO ŠTA STOJI IZA HAPŠENJA VUČIĆEVIH NAJBLIŽIH SARADNIKA

Nova rijaliti zvezda sa naslovnih strana dnevnih novina pod kontrolom vladajućeg režima je Slaviša Kokeza, …