Home / TEMA DANA / GALIJAŠEVIĆ: OBRAČUN SA REPUBLIKOM SRPSKOM JE APSOLUTNI PRIORITET ZAPADA

GALIJAŠEVIĆ: OBRAČUN SA REPUBLIKOM SRPSKOM JE APSOLUTNI PRIORITET ZAPADA

Premijer Kosova*, Aljbin Kurti, u intervjuu za grčki list Katimerini izjavio je, da „na Kosovu i u Albaniji živi jedan narod”, te da su „granicu nametnuli Jugoslavija i Srbija”.

Kurti je, praktično, indirektno ali nedvosmisleno pozvao na ujedinjenje lažne države sa Albanijom, što je posebno alarmantno s obzirom na to da ova izjava dolazi nakon saznanja da je Velika Britanija isporučila veće količine protivtenkovskih raketa tzv. Kosovu.

„Albanija i Kosovo su dvije različite države, ali ne i dva različita naroda. Problem je kada Beograd uskoči i želi da potkopa našu državnost i naše institucije. Tada je prirodno da želimo da budemo jači, jer Srbija je mnogo jača od nas – izjavio je Kurti“.

Za naš portal ovu izjavu i prilike u vezi sa stanjem na Kosovu, prokomentarisao je bosanski ekspert za bezbjednost i borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević:

„Aljbin Kurti je zapadni projekat, mladog i prihvatljivog lidera, koji nije poput Ramuša Haradinaja, opterećen ratnom prljavštinom, ratnim zločinima i trgovinom ljudskim organima.

Kao zapadni projekat, on je prilagodio retoriku zapadnim shvatanjima i zapadnim interesom da Kosovo nikada više ne bude dio Srbije. To je u svakom smislu, naprijateljski čin i čin agresije na Srbiju, njen teritorijalni integritet i njeno ustavno uređenje. Zapad je agresor a Kurti je saradnik i službenik Zapada u toj agresiji“,tvrdi Galijašević.

U ovom intervjuu Kurti nije pominjao ni Rezoluciju 1244 a ni Briselski sporazum koji predstavlja najveću političku prevaru zemalja Evropske unije, učinjene prema Srbiji. Srbija je, praktično, provela sve obaveze:

poklonila Albancima bezbjednost i odbranu, državne granične poslove, industriju, energetiku, svu imovinu i sve Srbe na Kosovu da o njima, na ovaj način brine Aljbin Kurti“, naglašava Galijašević pa kaže:

„Aljbina Kurtija, međunarodni ugovori ne zanimaju, niti ima bilo kakav problem zbog toga. NJega ne zanima ni istorija Kosova koje je izvor kulturnog, vjerskog i državno pravnog identiteta srpskog naroda. Bez Kosova, Srbi bi bili malobrojna etnička zajednica skromnih dometa i ne baš značajne istorije. Zato je Kosovo važno jer se preko njega Srbi minoriziraju ili se uzdižu u rang velikih evropskih nacija“.

„Naravno da pored svih problema u vezi sa statusom Kosova, dodatni i veliki problem je što u odsustvu ozbiljnog ustavnog i zakonskog uređenja tog prostora u prvi plan dolazi i opšta  zabrinutost jer su preko granica Balkana, ka Srbiji, Kosovu i BiH već nekoliko godina,  usmjerene nelegalne migracije kroz koje, poraženi teroristi Al Kaide i Islamske države, sa sirijskog, libijskog i iračkog ratišta dolaze bez smetnje i bez identiteta, dolaze i prolaze organizovano, spremni za izvršavanje budućih akcija na  ukrajinskom ratištu, ali i u Zapadnoj Evropi i na samom Balkanu.

– Posebna zabrinutost je kada je u sve to umiješana država ili paradržavne institucije. Prijetnja terorizmom sa Kosova upravo dolazi iz oba izvora. Institucije u Prištini agresivno djeluju na srpsku zajednicu, a sa druge strane NATO zemlje djeluju organizovanjem kampanja. A ovo je kampanja straha, kampanja stigmatizacije Srba i pritiskanja Srbije. To je neprijateljski akt. Sve ovo što Zapad izvodi i iz Crne Gore, BiH i sa Kosova jeste neprijateljski akt prema Srbiji”, kaže Galijašević.

Prema njegovom mišljenju, “najveća noćna mora ideje da se konflikt zamrzne na Kosovu jeste da se ostane bez naroda na Kosovu, da kroz razne terorističke akcije i kroz razne vrste pritisaka koji se prave, dođe do daljeg iseljavanja Srba sa Kosova“.

Galijašević posebno apostrofita ovo vrijeme složenog sukoba Amerike i Rusije na tlu Ukrajine pa kaže:

“Ovo je doba kršenja međunarodnog prava i otvorenog sukoba Zapada sa ostatkom svijeta. U eri takvog konflikta jednostavno se ruši i Dejtonski sporazum i Rezolucija 1244 i pitanje suverenosti država, i Kosovo se etnički čisti i gura ka državnosti”, rekao je on.

Galijašević smatra da je sada nepovoljna  situacija za sve narode Balkana.

“Jedni su pretvoreni u sluge, a drugi u mete. Srpski narod je u ovom slučaju meta jer mu se pripisuje sve ono što se odigrava na Ukrajinskom frontu. I dalje se Srbi nazivaju „malim Rusima“ a Kosovo je nesmetano  danas centar organizovanog kriminala, trgovine drogom i trgovine ljudima, a istovremrno i snažan simbol terorističke prijetnje. Ono se dubinski i strateški rasrbljava, desrbizuje i dehristijanizuje, obesmišljava pred istorijom“.

„Zato, je između ostalog“, kaže Galijašević, „ovaj Kurtijev intervju u stvari i zlobno likovanje nad porazom Srbije i porazom istorije te veličanje pobjede plemenske svjesti koja je na te prostore došla u kasno osmansko doba.

NATO, Bondstil, Britanci, Amerikanci i NJemci su garanti tog negativnog, tog agresivnog procesa koji je uperen protiv Srbije. Intervju je tek  rezime jednog lokalnog izvršioca u tom procesu“, tvrdi Galijašević i dodaje:

„Istovremeno, ovaj intervju služi za odvlačenje pažnje od agresivnog pohoda Britanaca i Amerikanaca na Republiku Srpsku.

Apsolutni prioritet za Zapad je obračun sa Republikom Srpskom.

Da se ukloni politički i fizički Milorad Dodik… zatim da se oslabi Predsjednica RS Željka Cvijanović, da se oduzme imovina Republike Srpske i poništi njen ustavni i zakonski okvir“, kaže Galijašević, te naglašava:

„Ovaj intervju nam zato skreće pažnju i obmanjuje nas, da se na Kosovu dešava nešto novo a to nije tačno, samo se proces razaranja Srbije i srpskog uticaja na Balkanu nastavlja. Dok je Dodiku ugrožen život a Republici Srpskoj ugrožen opstanak“, rekao je Galijašević.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …