Home / TEMA DANA / UDARNO! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: SPREMA SE VEOMA ZARAZNA VARIJANTA OMIKRONA KOJA JE SMRTONOSNA

UDARNO! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: SPREMA SE VEOMA ZARAZNA VARIJANTA OMIKRONA KOJA JE SMRTONOSNA

Stručnjaci upozoravaju da očekuju da ćemo dobiti veoma zaraznu varijantu omikrona koja je smrtonosna.

Nemački ministar zdravlja i epidemiolog Karl Lauterbah rekao je da će najverovatnije biti zarazna poput omikrona i smrtonosna poput delte.

– Dobićemo vakcinu koja štiti od varijanti omikrona. Očekujemo to u septembru. Cilj nam je da imamo dovoljno vakcina za svakog građanina, bez obzira koja varijanta dolazi. Tada ćemo imati protivotrov i za omikron i za delta varijantu – kazao je epidemiolog.

Nedavno su se pojavila dva nova soja korone, a prema rečima nemačkog ministra, trenutno se razvijaju razne podvarijante omikrona koje izazivaju zabrinutost.

– To znači da smo sve manje sposobni da se pripremimo za mutacije. Sasvim je moguće da ćemo dobiti vrlo zaraznu varijantu omikrona, smrtonosnu poput delte. To bi bila apsolutno smrtonosna opcija – objašnjava epidemiolog i dodaje:

– Situacija će se ponovo promeniti na jesen. Tada će se broj slučajeva povećati, tada će verovatno doći do novih mutacija ili će se broj slučajeva s omikronskim infekcijama naglo povećati – kazao je epidemiolog Lauterbah.

Takođe smatra da je takav razvoj događaja posledica odbijanja obavezne vakcinacije.

– Neuspeh obavezne vakcinacije bio je gorko razočaranje. Nakon dobrog leta, veliki jaz može značiti tešku jesen. Tada mnogi lekari očekuju nove talase – naglasio je nemački ministar.

Podsetimo i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, rekao je nedavno da će maj biti miran i da ne treba očekivati nešto posebno.

– Leto će biti mirno takođe, a na jesen očekujem vakcine prilagođene novim sojevima, i apelujem na sve da u svakom slučaju ne zaboravimo na imunizaciju, kako sada, tako i pred jesen i zimu – rekao je prof. dr Tiodorović.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …