Home / TEMA DANA / „GASOVOD TESLA“- Plan o nastavku Turskog toka koji prolazi i kroz Srbiju..

„GASOVOD TESLA“- Plan o nastavku Turskog toka koji prolazi i kroz Srbiju..

Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska mogu da potpišu memorandum o izgradnji gasovoda od Turske do Austrije, koji bi bio nastavak Turskog toka, piše ruski list Vjedomosti, pozivajući se na izvore uključene u projekat.

gasovod

Gasovod Tesla, koji je produžetak planiranog gasovoda Turski tok ruskog energetskog diva Gasproma, proći će kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Madjarsku i stići do gasnog čvorišta Baumgarten u Beču, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova balkanskih država i Grčke sastati u ovom mesecu i doneti konačnu odluku o produžetku gasovoda (Turski tok), kazao je izvor Vjedomosti.

Predviđa se da bi projekat gasovoda Tesla, s godišnjim kapacitetom od 27 milijardi kubnih metara gasa, bio završen do 2019. godine, ako ga odobre sve uključene strane.

Grčka bi takođe mogla da produži gasovod prema Italiji, dodaje list.

Turski tok će imati godišnji kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa, i kretaće iz Rusije, ispod Crnog mora, do Turske. Gasovod će biti nastavljen do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle može da bude produžen ka južnoj Evropi, pišu Vjedomosti.

Projekat Turski tok je pokrenut usmesto gasovoda Južni tok od kog je Moskva odustala u decembru 2014. godine, zbog, kako je objašnjeno, nekonstruktivnog stava Evropske unije prema njegovoj realizaciji.

(Tanjug)

Check Also

CRNA GORA IMA NOVU VLAST, A PRED MILOM SU TRI SCENARIJA..

Svi poslanici nove parlamentarne većine podržali su lidera koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravka Krivokapića …