Home / TEMA DANA / GENERAL PAVKOVIĆ RASKRINKAO PERIŠIĆA: SA DIMITRIJEVIĆEM I GRAHOVCEM IZDAO SI VOJSKU, DRŽAVU I NAROD- TAJNO SU SE…

GENERAL PAVKOVIĆ RASKRINKAO PERIŠIĆA: SA DIMITRIJEVIĆEM I GRAHOVCEM IZDAO SI VOJSKU, DRŽAVU I NAROD- TAJNO SU SE…

Momčilo Perišić mora da odgovori kako je do detalja znao plan NATO agresije i da li je te informacije dobio na sastanku koji je imao na jednom nosaču aviona, zahteva Nebojša Pavković, bivši načelnik Generalštaba.

Pored toga, Pavković, koji posle presude haškog suda služi kaznu u Švedskoj, u pismu koje nam je prosledio tvrdi da su čak radari isključivani kako bi se sakrila Perišićeva putovanja na sastanke sa Amerikancima i NATO predsednicima.

– Dakle, generali Perišić, Dimitrijević i Grahovac prevarili su i Vojsku i državu i narod.

– Dimitrijević i Perišić, pod vidom obilaska jedinica na Kosmetu, preduzeli su niz radnji i postupaka da maskiraju i sakriju od svih maršrutu puta načelnika GŠ VJ, a Grahovac je zloupotrebom odgovornih funkcija blokirao sve radarske sisteme i dežurne jedinice avijacije i protivvazdušne odbrane, koje nisu mogle da prate let helikoptera u kome se nalazio načelnik GŠ Perišič.

– Zbog toga je pukla tikva između najboljih pajtosa, koji su se međusobno optuživali i, naravno, poricali svoje nedelo – naveo je Pavković.

Govoreći o dešavanjima pred NATO bombardovanje, nekadašnji načelnik tvrdi da je Perišić u intervjuu izneo niz neistina.

Pavković posebno ističe šestu sednicu Vrhovnog saveta odbrane koja je održana 4. oktobra 1998. godine i zaključuje da je tadašnji načelnik Generalštaba očigledno podatke dobio iz prve ruke.

– Na pomenutoj sednici on je do detalja saopštio dva modela mogućeg angažovanja snaga NATO u napadu na SR Jugoslaviju. Referisao je o ciljevima agresije u svakoj varijanti, o broju i načinima dejstva po svim ciljevima, načinu dejstva iz vazdušnog prostora i mogućoj upotrebi kopnenih snaga.

– Može se pretpostaviti da je dotični posle brifinga na nosaču aviona bio dobro informisan – ukazuje Pavković.

General potom pita zbog čega Perišić nije otkrio zašto se tajno sastajao sa Amerikancima:

– Nije jasno zbog čega ovi kontakti sa mogućim protivnikom nisu bili javni i transparentni i zbog čega o tome nisu mogli da znaju članovi Vrhovnog saveta odbrane. Takođe, dotični nije objasnio zbog čega je bio na nosaču aviona, kakva je bila svrha te posete.

– Ako se već osetio moćnim da može i mimo Vrhovnog saveta odbrane da rešava sudbinu države, pa zašto je nije rešio i spasao nas bombardovanja.

Pavković navodi da zarad istine mora da otkrije jednu Perišićevu tajnu posetu Kosmetu u oktobru 1988. godine.

– Iako o tome niko iz Treće armije i Prištinskog korpusa nije znao ništa, on je iznenada sleteo helikopterom u kasarnu u Đakovici, zadržao se dvadesetak minuta i odleteo u nepoznatom pravcu. S njim je bio i general Siniša Borović.

– Taj let, kao i njegov boravak na Kosmetu, nigde nije evidentiran. Zbog toga pretpostavljam da je taj manevar izveden da bi se maskirao njegov odlazak na nosač avionom koji se i desio nekako u to vreme – ističe general.

Bivši načelnik Generalštaba podseća nekadašnjeg komandanta na Platformu, dokument iz 1997. koji je vođen pod šifrom “Kontinental”

Uz aluziju na špijunsku aferu u kojoj je Perišić optužen za saradnju sa Amerikancima, Pavković nastavlja da je zbog pomenutog dokumenta 24. novembra 2998. stavljena tačka na Perišićevu vojnu karijeru.

– Sve to se može dovesti u vezu sa događajima na Ibarskoj magistrali kada je dotični bio potpredsednik Vlade Srbije. Međutim, u vezi sa tim, još nije do detalja razjašnjeno šta je dotični tražio na nekom nosaču aviona koji je bio usidren u južnom Jadranu.

– S obirom na to da je to bilo u oktobru 1998., moguće je da je predsednik Milošević i to saznao – tvrdi Pavković.

General kolegi iz Vojske poručuje da će istorija i narod o onome šta je uradio svako od njih dati najtačniju ocenu.

– Najmanje sam očekivao da će neko kome traje suđenje za veleizdaju Vojske i države druge kriviti za izdaju i lažima pokušavati da opravda svoje greške i propuste.

– Kada je već odlučio da govori o važnim događajima, bar je trebalo da pročita dokumenta iz tog doba i podsetiti se šta je radio i kako je sprečavao Vojsku da izvršava zadatke koji su joj Ustavom definisani. Ko je lažni hroj, patriota, a ko izdajnik, neka sudi istorija i srpski narod.

– On koji se danas busa u “junačka” prsa nije merodavan za to – zaključuje Pavković.

(Srpski Telegraf)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …