Home / TEMA DANA / ZAPAD ZNAO ZA KRIMINAL ZORANA ZAEVA- EVO ZAŠTO SU ĆUTALI I KOJI SU IM CILJEVI..

ZAPAD ZNAO ZA KRIMINAL ZORANA ZAEVA- EVO ZAŠTO SU ĆUTALI I KOJI SU IM CILJEVI..

Odlučili su se za tišinu, otkriva profesor geopolitike Laris Gaiser, koji je u listu Verita prvi pustio snimke afere „reket“

Kriminalizovani sistem premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva produkt je odlazeće administracije EU, predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i njihovog pristupa Balkanu i zato ne mogu da prihvate svoj deo odgovornosti.

Umesto toga, odlučili su se za tišinu, otkriva profesor geopolitike Laris Gaiser, koji je u listu Verita prvi pustio snimke afere „reket“.

Uništavaju dokaze

– Da li ijedna normalna osoba može da poveruje da niko u EU nije imao pojma šta se dešava u Makedoniji? I da jeste tako, u svakom slučaju, krivi su za to što su nesposobni.

Dodaje da je makedonsko tužilaštvo imalo dokumente koji razotkrivaju aferu još pre mesec dana, ali da ništa značajnije nije učinjeno po tom pitanju.

– Bez mojih članaka u listu Verita istina nikada ne bi izašla na videlo i sada je svima jasno da je celu zemlju za taoca uzela kriminalna organizacija koja je sve učinila da sebe zaštiti ili uništi dokaze. Da sam ja savetnik premijera Zaeva, i da znam sve ono što ja znam, odmah bih ga posavetovao da podnese ostavku- rekao je Gaiser makedonskim medijima o aferi u kojoj je šoumen Boki 13 pokušao da iznudi novac od biznismena Jordana Kamčeva. Boki 13 je prijatelj makedonskog premijera i specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja je već u pritvoru.

Traže poslušnike

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku i politički analitičar Mišel Zubenica ističe da Mogerinijeva i Junker traže pione kojima mogu lako da upravljaju, a takav slučaj je upravo slučaj premijera Zaeva.

– EU je na neki način kriva za visok stepen političke korupcije u Severnoj Makedoniji, s obzirom na to da su Zaev i njegova stranka imali podršku Brisela da dođu na vlast. Nažalost, kod evropskih birokrata prevladava stav da su poslušnost i kooperativnost najcenjenije osobine kod balkanskih političara, a ne ostvarivanje evropskih standarda – istakao je Zubenica.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da EU Zaevu prašta propuste zato što sledi njihove interese.

– Trenutno su blagonakloni prema Zaevu zbog NATO saveza, kojem će Severna Makedonija pristupiti do kraja godine. Posle toga će naglo splasnuti podrška EU, čim ostvare svoj cilj, do tada im praštaju ove momente i ne kažnjavaju ih – naveo je Rajić.

Podsetimo, Mogerinijeva je pokazala pristrasnost prema prištinskim političarima jer je na predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i zemalja kandidata pozvala i predstavnike Prištine. Osim toga, nju su vodeći evropski analitičari optuživali da je „uništila dijalog“ zbog bliskih odnosa sa predsednikom samoproglašene države Kosovo Hašimom Tačijem.

Sumnja u njenu sposobnost da koordinira dijalogom kulminirala je kada su se u pregovore uključile i SAD, što mnogi na Zapadu tumače kao dokaz nesposobnosti EU da reši to pitanje.

Dokaze čuva u sefu

Kao što sam i ranije naveo, znam još mnogo toga. Imam optužujuće informacije o visokorangiranim političarima i oni se nalaze u sefu lista Verita jer ne želim da krijem dokaze kod moje majke, kao Boki 13. Nažalost, moraću da sačekam s objavljivanjem da ne bih ugrozio svoje izvore u Makedoniji.

S obzirom na dokaze koje sam izneo, to bi trebalo da bude sasvim dovoljno da stavi kriminalce iza rešetaka i da natera predsednika Pendarovskog da nađe novog premijera. Zaev je prošlost. Moramo da pomognemo Makedoniji da povrati dostojanstvo i demokratiju – naveo je Gaiser.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …